Jumătate din catalogul muzical al lui Neil Young, care reprezintă 1.180 de cântece compuse de artistul canadian, a fost cumpărată cu 150 de milioane de dolari, estimativ, de o companie britanică de investiţii, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hipgnosis Songs Fund, care a achiziţionat recent cataloagele Jimmy Iovine şi Lindsey Buckingham, a cumpărat 50% din drepturile tuturor pieselor lui Young.

Fondul, care permite oamenilor să investească în melodii de top, a făcut până în prezent, în decurs de doi ani, achiziţii de peste 1,5 miliarde de dolari. Între altele, a cumpărat drepturile pentru piese Mark Ronson, Chic, Barry Manilow şi Blondie.

Fondat de Merck Mercuriadis, cu Nile Rodgers co-fondator, Hipgnosis transformă redevenţele în flux de venituri. 

„Acesta este un acord care schimbă Hipgnosis pentru totdeauna”, a spus Mercuriadis. „Mi-am cumpărat primul album Neil Young când aveam vârsta de 7 ani. «Harvest» a fost însoţitorul meu şi ştiu îndeaproape fiecare notă, fiecare cuvânt, fiecare pauză şi linişte. Neil Young sau cel puţin muzica lui mi-a fost prieten şi o constantă de atunci”.

Neil Young a devenit celebru în anii 1960 şi este considerat unul dintre cei mai influenţi muzicieni din toate timpurile.

Cunoscut pentru activitatea solo, el a făcut parte din grupurile Buffalo Springfield, Crazy Horse şi Crosby, Stills, Nash & Young, faimoase în anii 1960 - 1970.

Young a lansat aproximativ 50 de albume de studio şi 20 de albume live, dintre care 18 au fost certificate cu aur, 7, cu platină, şi 3, multi-platină.

Hipgnosis este listată la bursa din Londra din iulie 2018. Când piese deţinute de Fond sunt difuzate la radio sau folosite în show-uri TV ori în filme creează venituri. 

Înainte de a pune bazele Hipgnosis, Mercuriadis a fost managerul unora ca Beyoncé, Elton John, Iron Maiden şi Guns 'N' Roses.

În viziunea sa, melodiile sunt investiţii la fel de bune ca aurul sau petrolul. El mai spune că piesele de top sunt investiţii stabile, pentru că veniturile nu sunt afectate de fluctuaţiile economiei.

Ultimul an a reprezentat un boom al vânzării de cataloage muzicale. 

Luna trecută, Universal Music Group a anunţat că a cumpărat catalogul de 600 de cântece ale lui Bob Dylan. Suma plătită este estimată la maxim 450 de milioane de dolari. UMG a mai achiziţinat recent cataloagele Bruce Springsteen, Billie Eilish, Kendrick Lamar şi Post Malone.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.