Actorul Radu Iacoban vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre rolul interpretat în filmul „Charleston” - o poveste umană puternică şi nu una determinată de un context apăsător pentru societatea românească, după cum îl caracterizează -, despre personalitatea şi atuurile personajului său şi despre sursele de inspiraţie pentru crearea lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu care a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno 2017, va fi lansat în cinematografele din România pe 8 iunie.

Este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love story neconvenţional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoţie şi cu o coloană sonoră eclectică.

După câteva săptămâni de la moartea soţiei sale, Ioana, şi în seara în care împlineşte 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puţin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni.

Din distribuţia filmului fac parte Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiţia Vlădescu, Vlad Galer şi Alina Berzunţeanu.

Pelicula a fost proiectată şi în cadrul festivalurilor de film de la Chicago, Varşovia, Braunschweig, Zagreb, Salonic, Cairo, Rennes, Vilnius, Bilbao şi Minsk, unde a şi câştigat un premiu special din partea juriului pentru că „aduce o gură de aer proaspăt în cinematografia românească”. 

Şerban Pavlu (Alexandru) şi Radu Iacoban (Sebastian), în „Charleston”
Şerban Pavlu (Alexandru) şi Radu Iacoban (Sebastian), în „Charleston”

Prezentăm interviul acordat News.ro de actorul Radu Iacoban:

Cum ai ajuns să joci în „Charleston”?

Radu Iacoban: Am ajuns să fac parte din echipă datorită lui Andrei. Mi-a trimis scenariul, l-am citit, mi-a plăcut enorm, după care am fost întrebat dacă îmi doresc să joc in el. Vrei calule, ovăz? Păi... normal că vreau.

Cum îl vezi tu pe Sebastian? Care sunt atuurile lui în comparaţie cu Alexandru?

Radu Iacoban: Sebastian suferă de prea multă sinceritate. Această francheţe e arma de care se foloseşte pentru a-l sensibiliza pe Alexandru. Din fericire pentru el, Alexandru o acceptă şi deja putem vorbi despre o poveste.  

Dacă ai schimba ceva la el ce anume ar fi?

Radu Iacoban: Mai mult curaj. Mai multă îndrăzneală. Cu toate că e posibil ca exact aceste aspecte să îi ştirbească din farmec.

În afara scenariului şi a lucrului cu Andrei Creţulescu, a existat o sursă de inspiraţie pentru acest personaj?

Radu Iacoban: Au existat filmele pe care tot Andrei ni le-a dat să le vedem pentru a ne inspira pentru anumite momente din poveste sau o anumită temperatură pe care el o consideră importantă pentru dinamica dezvoltării personajelor. Oricum, cele mai interesante şi frumoase momente s-au întâmplat pe perioada de repetiţie şi filmare. Acolo am dezvoltat, schimbat sau ne-am jucat cel mai bine.

„Charleston” este o prezenţă inedită în peisajul cinematografiei româneşti, care a fost impresia pe care ţi-a lasat-o?

Radu Iacoban: Inedit consider că a fost demersul „normal” al lui Andrei care şi-a dorit să spună o poveste umană puternică şi nu una determinată de un context relevant sau apăsător pentru societatea românească. „Charleston” poate fi foarte uşor un film care se putea întamplă în Germania, în Australia sau în Africa de Sud. În acest context, actorii au putut să treacă de nivelul de autenticitate - pe care eu il consider destul de rigid - şi să se bucure de zona de construcţie de personaj pe care scenariul şi, implicit situaţiile dramatice, le oferă.

Care crezi că va fi impactul la public? Va impresiona? Prin ce anume?

Radu Iacoban: Nu ştiu exact ce va impresiona şi mă feresc de verbe de genul ăsta care te duc într-o zonă de aşteptare. E riscant să vorbeşti despre emoţie şi impresionări înainte ca filmul să iasă pe ecrane. Îi lăsăm pe spectatori să tragă concluziile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.