Actriţa australiană Cate Blanchett, ambasadoarea bunăvoinţei pentru agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR), i-a îndemnat miercuri pe deputaţii europeni să se opună "miturilor periculoase" care alimentează "frica" şi politicile anti-imigraţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adresându-se Camerei de la Bruxelles, ea a început prin a se referi la războiul dintre Israel şi Hamas, reluând apelul UNHCR pentru "încetarea imediată a focului şi eliberarea imediată a tuturor civililor ţinuţi ostatici", în aplauzele adunării.

"Conflictul a costat, şi continuă să coste, mii de vieţi nevinovate", a adăugat ea.

Mituri periculoase" despre refugiaţi

Cate Blanchett a subliniat că războaiele, catastrofele naturale şi tulburările politice au provocat strămutarea a 114 milioane de persoane în întreaga lume. Ea a precizat că marea majoritate a celor care şi-au părăsit patria au rămas în ţările vecine.

"Vă îndemn pe fiecare dintre voi să vă opuneţi cu fermitate miturilor periculoase care sunt vehiculate pe scară prea largă şi care alimentează prea multă frică şi ostilitate, conform cărora toţi refugiaţii se îndreaptă spre Europa", a declarat ea.

Referindu-se la exilaţii care încearcă să traverseze Mediterana riscându-şi viaţa, artista australiană a subliniat că "nimeni nu-şi pune copiii într-o barcă dacă apa nu este mai sigură decât pământul", adăugând că "zidurile, sârma ghimpată şi refularea nu sunt o soluţie".

Ea şi-a exprimat "ruşinea" "multora dintre compatrioţii săi" faţă de politica de migraţie "discreditată şi în mare parte abandonată" a ţării sale, Australia, care, timp de ani de zile, i-a respins pe imigranţii ilegali care încearcă să ajungă pe ţărmurile sale în tabere offshore.

De asemenea, ea a afirmat că textul Convenţiei de la Geneva privind refugiaţii, care datează din 1951 şi care a fost pus sub semnul întrebării de ministrul britanic de Interne Suella Braverman, este "încă relevant" şi reprezintă "fundamentul umanităţii noastre comune".

Actriţa, care a citat mai multe mărturii ale refugiaţilor pe care i-a întâlnit în timpul misiunilor sale pentru UNHCR, i-a îndemnat pe deputaţi să "se asigure că politicile UE se concentrează pe protecţia lor şi nu pe întărirea frontierelor".

De asemenea, ea a atras atenţia UE asupra nevoilor financiare ale agenţiilor umanitare. "În timp ce numărul persoanelor forţate să îşi părăsească casele este în creştere, finanţarea este în scădere în general", a spus ea, subliniind că numai UNHCR are nevoie urgentă de 600 de milioane de dolari până la sfârşitul anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.