Filmul "Trei kilometri până la capătul lumii", regizat de Emanuel Pârvu, care a fost premiat la Cannes cu trofeul Queer Palm, va putea fi văzut, în premieră, în cinematografe din 11 octombrie, distribuit de Independenţa Film în colaborare cu Asociaţia FAMart.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentat anul acesta în selecţia oficială de la Cannes, "Trei kilometri până la capătul lumii" spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care îşi petrece vara în satul său natal din Delta Dunării. Într-una din seri este atacat pe uliţa satului, iar de a doua zi lumea îi este dată peste cap. Părinţii nu-l mai pot privi ca înainte şi liniştea aparentă a satului începe să se sfărâme.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Suntem mândri că vom distribui în cinematografele din România acest film captivant şi profund, un film pe care l-am urmărit şi acompaniat înainte de selecţia în competiţia de la Cannes. Ne bucurăm de colaborarea cu FAMart şi echipa filmului", spune Antoine Bagnaninchi, Independenţa Film.

"Trei kilometri până la capătul lumii" a fost singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială de la Cannes 2024, confirmând astfel relevanţa cinematografiei româneşti în contextul internaţional. Lukas Dhont, preşedintele juriului care a acordat filmului Premiul Queer Palm, a spus: "În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ţinuţi de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze. […] E o descompunere dură şi preţioasă a unui sistem al violenţei". 

De la înfiinţarea sa, în 2010, Cannes Film Festival Queer Palm a recompensat filme memorabile care reflectă diversitatea şi importanţa temelor abordate de acest premiu. Printre filmele laureate anterior cu Queer Palm sunt: "Monster" (r. Kore Eda Hirokazu), "Girl" (r. Lukas Dhont), "Portrait de la Jeune Fille en Feu" (r. Céline Sciama), "120 Battements par Minute" (r. Robin Campillo), "Carol" (r. Todd Haynes), "Pride" (r. Matthew Warchus) sau "Laurence Anyways" (r. Xavier Dolan).

Până să poată fi văzut în cinematografele din întreaga ţară, Trei kilometri până la capătul lumii va fi prezentat în avanpremieră la TIFF 2024 joi, 20 iunie, în Piaţa Unirii Open Air şi sâmbătă, 22 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producţie FAMart, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache ("Pororoca", "Sieranevada", "Poziţia Copilului"), Laura Vasiliu ("4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile"), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu ("Aniversarea", "Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor") şi Valeriu Andriuţă ("Miracol", "După Dealuri").

Din distribuţie mai fac parte actorii: Adrian Titieni ("Familiar", "Bacalaureat", "Tata mută munţii"), Richard Bovnoczki ("Balaur", "Aurora"), Alina Berzunţeanu ("Metronom", "Q.E.D."), Vlad Brumaru ("Marocco", "Hackerville") şi Radu Gabriel ("5 minute", "Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor").

Este cel de-al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel ma bun regizor şi cel mai bun actor principal (Şerban Pavlu) şi lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă ("Marocco", "Marfa şi Banii", "Niki Ardelean - colonel în rezervă"), montajul de Mircea Olteanu ("R.M.N.", "Bacalaureat", "Ilegitim"), iar scenografia şi costumele de Bogdan Ionescu ("Metronom", "Dincolo de calea ferată").

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.