Filmul „Parking”, de Tudor Giurgiu, bazat pe romanul „Apropierea” al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, va avea premiera mondială la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţia va avea loc pe 31 mai, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, care este preşedintele TIFF. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari şi alţi membri ai echipei filmului vor fi prezenţi la gala care va începe la ora 20.45.

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania, în 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto, iar existenţa lui pendulează între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreaţă spaniolă şi dorul de casă. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare.

Din distribuţie fac parte actorii spanioli Belén Cuesta, Ariadna Gil şi Luis Bermejo şi românii Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet şi Paul Cimpoieru.

În rolul principal a fost distribuit Mihai Smarandache, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Teatrului Odeon din Bucureşti, premiat în numeroase festivaluri de teatru. Smarandache s-a remarcat în lungmetrajul „De ce eu?” (2015) şi serialul „Hacker” (2003), difuzat de TVR1.

Partenera lui din film, Belén Cuesta, este una dintre cel mai bine cotate actriţe spaniole din noua generaţie. Rolul din „Kiki, el amor se hace” (r. Paco León, 2016) i-a adus o nominalizare la categoria „Revelaţia anului” a premiilor Goya, iar în 2017 a câştigat premiul Feroz la categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru rolul din serialul „Paquita Salas”.

Ariadna Gil a jucat în filme precum „Lola”, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), „Amo tu cama rica” (1991), de Emilio Martínez Lázaro, „Belle Époque”, de Fernando Trueba (premiul Goya pentru „cea mai bună actriţă”, în 1993), „Lágrimas Negras” (1998), de Fernando Bauluz şi Ricardo Franco, „Soldados de Salamina” (2003),de David Trueba, şi „El laberinto del fauno” (2006), de Guillermo del Toro. A jucat alături de actori ca Javier Bardem, Penelope Cruz şi Viggo Mortensen.

Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru, răsplătit de-a lungul carierei cu şase premii Gopo, pentru filme precum „Restul e tăcere”, „Poliţist, adjectiv” şi „Aferim!”. Costumele poartă semnătura lui Fernando García, cunoscut pentru multi-premiatul „La Isla Minima” (2014) şi „A Perfect Day” (2015), iar muzica a fost creată de spaniolul Julio de la Rosa. Producătorii filmului sunt Bogdan Crăciun şi Olmo Figueredo González-Quevedo.

Cartea care a stat la baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu şi Marin Mălaicu-Hondrari, „Apropierea”, a fost publicată în 2010 la editura Cartea Românească şi tradusă în spaniolă în 2015, cu titlul „Cercanías” (Ediciones Traspies). Filmul a fost inspirat şi din precedentele volume ale autorului, „Cartea tuturor intenţiilor” (2008) şi „Zborul femeii pe deasupra bărbatului” (2004).

„Parking”, produs de Libra Film, va ajunge în cinematografele din toată ţara din 14 iunie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Filmul este coprodus de La Claqueta, Tito Clint Movies, Cercanías la Película AIE (Spania) şi Evolution Films, Studio Beep (Cehia), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Junta de Andalucia, Czech Film Fund, Canal Sur, TVR, HBO, Eurimages şi al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

A 18-a ediţie a TIFF va avea loc între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.