Filmul „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu, va fi proiectat în cadrul evenimentului Săptămâna cinematografiei europene în Portugalia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinema Trindade din Porto găzduieşte, în perioada 16 - 22 mai, Săptămâna cinematografiei europene, eveniment care îşi propune să reflecteze asupra ideii de Europa între două date importante pentru Uniunea Europeană: 9 mai (Ziua Europei) şi 26 mai (alegeri pentru Parlamentul European).

România va fi reprezentată de lungmetrajul „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” (r. Emanuel Pârvu, 2017), cu Şerban Pavlu, Ana Radu, Florin Zamfirescu şi Adrian Titieni în distribuţie. Proiecţiile vor avea loc pe 19 mai, de la ora 19.00, şi pe 20 mai, de la ora 17.00.

Festivalul de film este intitulat Europa 61, marcând astfel 61 de ani de existenţă a Uniunii Europene (Comunitatea Economică Europeană a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958). În plus, numele face aluzie la unul dintre filmele de referinţă ale cinematografiei europene, „Europa 51”, de Roberto Rossellini.

Evenimentul îşi propune să celebreze Europa ca identitate culturală, socială şi politică prin intermediul prezentării a 14 filme din 14 ţări (Germania, Austria, Croaţia, Spania, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Cehia şi România). Revoluţia Franceză, al Doilea Război Mondial, Primăvara de la Praga, migraţia şi drepturile copilului sunt câteva dintre temele explorate în această programare.

Reprezentanţa Comisiei Europene în Portugalia şi EUNIC Portugalia au decis asocierea evenimentului cu festivalul internaţional de film documentar Porto/Post/Doc. Programatorul Carlos Nogueira a rezumat intenţiile Europa 61: „Provocăm publicul să vorbească despre Europa, mai ales prin intermediul unei selecţii de filme bune“.

Celor 14 lungmetraje se adaugă două sesiuni de scurtmetraje: una care prezintă filmele rezultate din iniţiativa „EU and ME”, la baza cărora stau idei inspirate de tineri şi selecţionate prin concurs; şi cea de-a doua prezintă o selecţie de filme nominalizate pentru premiile BAFTA, în 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.