Filmul „Cetăţeanul Kane/ Citizen Kane”, regizat de Orson Welles care l-a scris împreună cu Herman J. Mankiewicz, şi-a pierdut scorul perfect pe Rotten Tomatoes, după ce a fost descoperită o singură cronică negativă datând din anii 1940, relatează The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii vor crede „ce le spun eu să creadă”, spune Charles Foster Kane în filmul de referinţă. Timp de opt decenii, criticii de film şi cercetătorii au susţinut că lungmetrajul lui Orson Welles este cel mai bun film făcut vreodată.

Drept urmare, scorul Rotten Tomatoes de 100% al dramei alb-negru a reflectat această apreciere. Însă acum a fost redus la 99%.

Dintre cele 116 cronici, una singură este negativă şi a fost descoperită recent de site ca parte a Archival Project, care se concentrează pe revitalizarea criticilor şi publicaţiilor şi pe adăugarea la filmele clasice a cronicilor arhivate. 

A fost descoperită astfel o recenzie la „Citizen Kane” care a fost publicată în Chicago Tribune în 1941 şi care este disponibilă doar online ca decupaj din ziar scanat. Luna trecută, cronica a fost adăugată paginii „Citizen Kane” fără a fi atrasă atenţia asupra acesteia.

Titlul recenziei este: „«Citizen Kane» nu reuşeşte să impresioneze criticul ca cel mai bun filmat vreodată”.

„Aţi auzit multe despre acest film şi văd din reclame că unii experţi cred că este «cel mai bun film făcut vreodată». Eu nu. Este interesant. Este diferit. De fapt, este suficient de ciudat să devină piesă de muzeu. Dar sacrificarea simplităţii pentru excentricitate îl privează de deosebire şi de valoare generală de divertisment”, se arată în cronică.

Este criticată umbra omniprezentă în film, însă Welles este lăudat pentru interpretare.

Criticul nu a semnat cu numele real, ci cu un pseudonim comun la acea vreme, Mae Tinée. Însă oricine ar fi scris acel articol a reuşit acum, după 80 de ani, să detoneze scorul perfect al „Citizen Kane”.

Potrivit Rotten Tomatoes, primele cronici pentru „Citizen Kane” au fost adăugate pe site în 2000 şi de atunci filmul a avut scorul de 100%.

The Hollywood Reporter, lansat în urmă cu 91 de ani, notează că, în 1941, a considerat că filmul reprezentativ al lui Welles este „al naibii de bun”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.