Filmul „Boy Erased”, cu Nicole Kidman, Lucas Hedges şi Russell Crowe, va deschide joi festivalul DaKino, în cadrul căruia 18 scurtmetraje au fost selectate în competiţie, şi care va fi încheiat cu proiecţia lungmetrajului „At Eternity's Gate”, de Julian Schnabel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deschiderea festivalului va avea loc la ora 19.30, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti. 

Nominalizat la Globurile de Aur 2019 în categoriile „cel mai bun actor în rol principal” (Lucas Hedges) şi „cel mai bun cântec original” („Revelation”), filmul spune povestea adolescentului Jared, ai cărui părinţi hotărăsc că este inacceptabil pentru ei, pentru comunitatea în care trăiesc şi pentru fiul lor, ca acesta să fie homosexual. Astfel, Jared va intra într-un program de terapie de conversie, timp în care părinţii lui vor încerca să împace propriile convingeri religioase - tatăl este pastor baptist - cu iubirea pentru fiul lor.

Filmul va fi prezentat în premieră în România.

Documentarele „Distanţa dintre mine şi mine” şi „On Her Shoulders”, regizate de Mona Nicoara şi Dana Bunescu, respectiv, de Alexandria Bombach, despre două femei excepţionale - poeta Nina Cassian şi activista deţinătoare a premiului Nobel pentru Pace 2018, Nadia Murad -, fac parte din lineup-ul DaKino.

„Distanţa dintre mine şi mine” va fi proiectat vineri, de la ora 17:00. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu Mona Nicoară şi Dana Bunescu. 

Tot vineri, de la ora 21.00, va fi prezentată, în premieră românească, drama „If Beale Street Could Talk”, de Barry Jenkins, cu Kiki Layne şi Stephen James în rolurile principale. Pentru rolul secundar din acest film, Regina King a fost premiată cu Oscar.

„On Her Shoulders”, câştigător al premiului pentru regie la Festivalul de Film de la Sundance 2018, va rula sâmbătă, de la ora 17:00.

Din programul festivalului face parte şi lungmetrajul „Stan & Ollie”, de John S. Baird, care va rula sâmbătă, de la ora 21.00. Proiecţia va fi precedată de scurtmetrajul „Blotto”, cu Stan Laurel şi Oliver Hardy.

„At Eternity's Gate”, în regia lui Julian Schnabel, cu Willem Dafoe, Mads Mikkelsen, Oscar Isaac şi Rupert Friend, va fi prezentat în închiderea Festivalului, duminică, de la ora 19:30. Dafoe a primit premiul pentru interpretare la Veneţia, în 2018, şi a fost nominalizat la categoria „cel mai bun actor în rol principal” a premiilor Oscar şi la Globurile de Aur. 

Filmul nu este o biografie a pictorului olandez Vincent Van Gogh ci, mai degrabă, o acumulare de secvenţe bazate pe câteva evenimente din ultimii ani din viata artistului - aşa cum reies ele din scrisorile dintre el şi fratele lui, Theo (Rupert Friend), din relaţia de prietenie şi rivalitate cu Gauguin (Oscar Isaac) şi altele pur şi simplu inventate.

Regizorul american Julian Schnabel este cunoscut publicului pentru filmul „Scafandrul şi fluturele” (2007), nominalizat pentru regie premiile Oscar. Schnabel a fost premiat la Cannes pentru regia acestui film şi cu un Glob de Aur.

Optsprezece scurtmetraje, variate tematic şi stilistic, producţii din 14 ţări, au fost incluse în competiţia de gen ce va fi prezentată publicului la Cinema Muzeul Ţăranului, în serile de vineri, de la ora 19.00, şi sâmbătă, de la 15.00 şi 19.00.

Trei dintre aceste producţii sunt realizate în România: „8”, de Mihai Pîrcălabu, „Linişte”, de Alex Iureş, şi „Monstrul”, de Laura Pop. Câte trei filme vin din Franţa şi din Spania, iar lista este completată de scurtmetraje din ţări precum Chile, Grecia, Ungaria şi Portugalia.

Selecţia a fost făcută de Cristi Mărculescu, Ionuţ Mareş şi George Mihalcea.

Juriul DaKino 2019 este prezidat de Mary Kate O Flanagan, scenaristă, consultant de scenarii şi profesor de scenaristică din Irlanda, căreia i se alătură producătorul Anamaria Antoci, actriţa Diana Cavallioti, Nuno Rodrigues, curator şi programator al Festivalului de Film Curtas Vila do Conde (Portugalia), şi Bogdan Mureşanu, scenarist şi regizor, recent premiat la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje de la Clermont-Ferrand.

Juriul va acorda duminică, în cadrul galei de închidere a evenimentului, Trofeul DaKino 2019 pentru „cel mai bun scurtmetraj”, premiul pentru „cea mai bună regie” şi premiul pentru „cel mai bun scenariu”, precum şi premii speciale. În cadrul aceleiaşi gale, în urma voturilor primite de la spectatori, va fi acordat şi premiul publicului.

Biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro.

Cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, primul Festival Internaţional de Film din România, va avea loc în perioada 7-10 martie, la Cinema Muzeul Ţăranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.