Filme premiate la festivalurile de la Veneţia şi San Sebastían se numără între primele zece pelicule confirmate pentru a fi prezentate la TIFF 2018, care va avea loc în perioada 25 mai - 3 iunie, la Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia cu numărul 17 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania propune spre vizionare „Foxtrot”, câştigător al Leului de Argint la Veneţia, semnat de Samuel Maoz, regizorul filmului „Lebanon” (Leul de Aur la Veneţia 2009) şi membru al juriului TIFF în 2010.

Prezent de două ori în competiţie oficială a festivalului cu Either Way şi Paris of the North, Hafsteinn Gunnar Sigurdsson revine la TIFF cu „Under the Tree”, proiectat în secţiunea Orizzonti la Veneţia şi premiat la festivalurile de la Zurich şi Hamptons. Filmul este o tragicomedie construită în jurul unui copac mare şi frumos din curtea unei familii, care face umbră pe locul de bronzat al vecinilor. Războiul e declarat, iar conflictul escaladeaza dincolo de orice limite.

„Love and Bullets/ Ammore e malavita” este un musical despre mafie semnat de fraţii Maretti, prezentat în competiţia oficială de la Veneţia. Plasat în Napoli, populat de bande rivale, filmul povesteşte înscenarea morţii unui şef mafiot şi incredibila întâmplare ca singurul martor incriminator să fie iubirea demult pierdută, dar deloc uitată, a ucigaşului trimis să facă curăţenie.

„Nico, 1988”, scris şi regizat de Susanna Nicchiarelli, este un film biografic despre Christa Päffgen, una dintre muzele lui Andy Warhol şi solistă în formaţia Velvet Underground. Câştigător al premiului secţiunii Orizzonti de la Veneţia, filmul se concertează pe ultimul  turneu al artistei şi „funcţionează nu doar ca portretul unei personalităţi complexe, dar arată şi costurile îndrăznelii de a fi nonconformist” (Screendaily). În rolul principal, Trine Dyrholm, iar alături de ea apare şi Anamaria Marinca.

„Nico, 1988”
„Nico, 1988”

Tot din secţiunea Orizzonti vine la TIFF 2018 documentarul-şoc „Caniba”,  câştigătorul premiului special al juriului. Regizat de antropologii Lucien Castaing-Taylor şi Verena Paravel (Leviathan), filmul explorează cu un curaj extraordinar viaţa canibalului japonez Issei Sagawa şi este „o experienţă inconfortabilă, dar fascinantă” (The Hollywood Reporter).

Distinsă cu Premiul Publicului la festivalurile de la Veneţia şi Ierusalim, comedia neagră a lui Savi Gabizon, „Longing”, e povestea unei nunţi improbabile şi a unui unui bărbat care învaţă să devină tată, după ce află de moartea fiului pe care nu a ştiut că îl are.

„Longing”
„Longing”

În „Candelaria”, câştigătorul juriului secţiunii Venice Days, regizorul Jhonny Hendrix Hinestroza pune o cameră de filmat în mâinile unui cuplu de septuagenari care trăiesc de pe azi pe mâine, în Cuba. Cei doi regăsesc pasiunea privindu-se prin ochiul nou al obiectivului, dar jocul devine problematic atunci când filmuleţele lor ajung pe mâna unor dealeri.

De la Festivalului Internaţional de la San Sebastían va veni „Life and Nothing More”, câştigător al premiului FIPRESCI, a cărui imagine este semnată de Barbu Bălăşoiu („Sieranevada”, „Charleston”). Este cel de-al doilea film al regizorului António Méndez Esparza („Aqui y allá”) care a decis să lucreze doar cu actori neprofesionişti pentru a face radiografia unei comunităţi sărace din nordul Floridei, văzută prin ochii lui Andrew, un tânăr de 17 ani, aflat la primele sale audieri după ce a fost prins spărgând maşini.

„Giant/ Handia”, regizat de Jon Garano şi Jose Mari Goenaga, cu cele mai multe nominalizări la premiile Goya 2018, a fost recompensat la San Sebastían cu Premiul Juriului pentru povestea plasată în secolul XIX a celui mai înalt om din lume şi faima care dezbină chiar şi cele mai unite familii.

„Giant/ Handia”
„Giant/ Handia”

Tot despre fragilitatea familiei vorbeşte şi filmul regizat de argentinianul Diego Lerman - „A Sort of Family” - câştigătorul marelui premiu la Chicago şi al premiului pentru cel mai bun scenariu la San Sebastian, cu Bárbara Lennie („Magical Girl”) în rol principal.

Noi titluri şi secţiuni vor fi anunţate în următoarele săptămâni.

Termenul limită pentru înscrieri în competiţia oficială a TIFF 2018 este 1 februarie.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.