„Fight Club”, disponibil în China după 23 de ani de la lansare, este difuzat pe platforma de streaming chineză Tencent Video cu un final cenzurat şi modificat cu scopul de a arăta că Poliţia triumfă întotdeauna în faţa criminalilor, a scris Vice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul filmului-cult de David Fincher, naratorul (Edward Norton) îl ucide pe Tyler Durden (Brad Pitt), apoi contemplă împreună cu Marla Singer (Helena Bonham Carter) distrugerea oraşului imaginat de Durden. În China, scena a fost înlocuită de un text ce precizează că Tyler Durden a fost arestat pentru crimele sale. 

„Datorită indiciilor lăsate de Tyler, Poliţia a înţeles planul său şi i-a arestat pe criminali, împiedicând astfel ca bomba să explodeze. După procesul său, Tyler a fost trimis într-un azil de nebuni pentru a primi tratament psihologic. El a murit în spital în 2012”. 

Tencent Video nu a precizat dacă cenzura a fost impusă de guvernul chinez sau dacă platforma a luat chiar ea decizia. Potrivit unei surse, citate de Vice, filmul ar fi fost modificat de deţinătorul drepturilor de autor care a primit aprobare pentru noul montaj de la guvernul chinez. 

Finalul trunchiat al filmului a stârnit stupoarea multor cunoscători chinezi care au văzut versiunea originală prin piratări. „Este un scandal”, a comentat un cinefil pe site-ul Tencent Video. „Nu se mai mulţumesc să cenzureze doar scene, ei schimbă scenariul”, a scris un alt internaut pe reţeaua de socializare Weibo. 

Nu este prima dată când un film american este cenzurat în China. Finalul la „Lord of War” a fost de asemenea schimbat. Vânzătorul de arme interpretat de Nicholas Cage, care la final continuă să ucidă, este condamnat la închisoare pe viaţă în versiunea chineză. În 2019, mai multe scene din „Bohemian Rhapsody” care fac referire la sexualitatea lui Freddie Mercury, solistul trupei Queen, au fost şterse din versiunea difuzată în China. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.