Grădina de vară din Eforie Sud va găzdui festivalul Cinemascop, care se desfăşoară deja de cinci ani în prima săptămână din august. Festivalul revine cu proiecţii de film, ateliere pentru copii şi alte surprize, între 1-7 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Cinemascop a apărut în 2018, când grădina de vară din Eforie, ce fusese abandonată timp de 14 ani, a fost redeschisă la iniţiativa Centrului Ceh. Între timp, festivalul nu doar că a continuat an de an, însă grădina a primit numeroase îmbunătăţiri, iar din 2021, mulţumită Asociaţiei Forumul Artelor Vizuale, prin proiectul Eforie Colorat, aceasta a reintrat în circuitul cultural şi este deschisă pe toată perioada verii. Festivalul rămâne un element tradiţional la început de august, completând programul divers şi consistent pus la punct în cadrul Eforie Colorat.

Ce facem anul acesta la Cinemascop? Ca de obicei, proiecţiile de filme europene continuă în fiecare seară, de la ora 21:00. Filmele sunt oferite de membrii EUNIC România, clusterul de institute culturale europene, co-organizator al festivalului.

Festivalul se deschide şi anul acesta cu un film polonez, „Şarlatanul” (r. Agnieszka Holland, Polonia, Cehia, Irlanda, Slovacia, 2020, 118 min), ce spune uluitoarea poveste a unui om înzestrat cu abilităţi curative excepţionale, care încearcă să îşi croiască drum în totalitarismul anilor 1950. Filmul este oferit de Institutul Polonez.

Pe 2 august, Institutul Cultural Român invită publicul la „Berliner” (r. Marian Crişan, România, 2020, 93 min), ce prezintă un politician de nivel înalt care întâlneşte un şofer de tractor dintr-un orăşel de provincie şi face echipă cu acesta în campania pentru alegerile europarlamentare.

A treia zi de festival vine cu povestea copilăriei pline de peripeţii a lui Hans Peter Kerkeling, unul dintre cei mai iubiţi comedianţi germani contemporani, în filmul „Băiatul trebuie să iasă la aer” (r. Caroline Link, Germania, 2018, 100 min), de la Goethe-Institut Bucureşti. Joi, proiecţiile continuă cu „Toată lumea pe punte” (r. Guillaume Brac, Franţa, 2020, 95 min), un film din partea Institutul Francez, ce ne face cunoştinţă cu un trio improbabil şi aiurit ce se încheagă cu ocazia unei excursii spontane, cu interese romantice la mijloc, prin Franţa rurală.

Weekendul începe pe 5 august cu filmul ucrainean „Fortăreaţa” (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 100 min), oferit de Film UA Group, în care o eclipsă solară deschide un portal magic în timp, prin care Vit’ko, un elev de şcoală generală, călătoreşte o mie de ani în trecut.

Sâmbătă, 6 august, este programat un film suedez, „Britt-Marie a fost aici” (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 94 min), despre o femeie de 63 de ani care abandonează o căsnicie eşuată şi se angajează într-un orăşel dărăpănat, ca antrenoare a unei echipe de fotbal de juniori.

Iar pe 7 august, Cinemascop se încheie cu „Havel” (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 105 min), un film ceh care spune povestea transformării lui Václav Havel din dramaturgul boem al anilor 1960, în activistul pentru drepturile omului şi prizonierul de conştiinţă al anilor 1970 şi 1980 şi, în final, în primul preşedinte al Cehoslovaciei postcomuniste, în decembrie 1989. Filmul vine din partea Centrului Ceh.

Tot în weekend, pe 6 august, de la ora 19:30, este programat un spectacol de teatru comunitar. Centrul Educaţional de Arte Performative CEVA vine în grădina de vară cu „Ia mai zi ceva!”. Acesta a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenţi care alcătuiesc trupa CEVA, dar şi pentru comunitatea căreia îi aparţin. Conceput ca o interpretare a unei istorii imaginate a artei în oraşul Târgu Neamţ, spectacolul aduce în dezbatere preconcepţiile publicului faţă de artă, dar şi limitele personale în vederea înţelegerii artei.

Spaţiul se deschide în fiecare zi de la ora 18:00, când încep şi atelierele de creaţie pentru copii. Anul acesta, cei mici vor desena, picta şi realiza colaje.

Vizitatorii care nu participă la ateliere pot vedea trei expoziţii aflate în incinta grădinii pe tot parcursul verii, prin intermediul proiectului Eforie Colorat. O expoziţie de artă contemporană de la E T A J On Wheels, o expoziţie de design de la Ambasada Suediei şi una de fotografie de la Institutul Polonez. Pe lângă toate acestea, grădina de vară mai pune la dispoziţia celor care îi trec pragul o zonă de joacă, o bibliotecă pop-up şi o zonă de bar.

Intrarea este liberă pe toată perioada festivalului.

La proiecţiile de film, locurile se ocupă în ordinea venirii. Proiectul este organizat de Centrul Ceh Bucureşti şi EUNIC România, împreună cu Asociaţia Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Oraşului Eforie şi RADEF RomâniaFilm. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.