Consiliul Academiei Europene de Film a decis să includă Astra Film Festival pe lista festivalurilor majore de film documentar din lume, unde se află festivaluri de film non-ficţiune precum IDFA, Vision du Reel, Cinema du Reel, CPH Dox sau festivaluri de categoria A, care au secţiuni de film documentar, precum Cannes, Berlin (Berlinale), Veneţia, Locarno, Sarajevo, Salt Lake City (Sundance) sau Tribeca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca urmare a acestei decizii, organizatorii Astra Film Festival vor putea face încă din acest an nominalizări directe pentru Premiile Academiei Europene de Film, considerate a fi Oscarul european.

European Film Awards celebrează anual, din 1988, excelenţa în producţia cinematografică. Ceremonia de decernare a premiilor (European Film Awards) are loc în luna decembrie la sediul din Berlin, în anii impari, respectiv în alte oraşe europene, în anii pari. În acest an, ceremonia se va desfăşura în capitala Islandei, Reykjavik. Propunerile trebuie să fie făcute până în data de 31 mai, iar nominalizările oficiale vor fi anunţate în data de 8 noiembrie.

„Ne bucură această recunoaştere a prestigiului european pe care îl are Astra Film Festival. Este confirmare a profesionalismului dovedit de festivalul nostru vreme de trei decenii, ca urmare a unui efort susţinut, greu de imaginat”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Filmele documentare eligibile la Premiile Academiei Europene de Film 2022 trebuie să fie lungmetraje (cel puţin 70 de minute), producţii europene şi să fi fost lansate oficial în intervalul iunie 2021 - mai 2022. În plus, trebuie să îndeplinească cel puţin una dintre condiţiile următoare: să fi fost premiate la un festival major (cum este, de exemplu, Astra Film Festival) sau să fi fost selectate la cel puţin trei festivaluri majore sau să fi fost lansate în cinematografe în cel puţin trei ţări.

Astfel, filmele europene premiate la Astra Film Festival, care îndeplinesc criteriile enunţate mai sus, se califică automat pentru nominalizare la European Film Awards. În plus, toate filmele europene din selecţia oficială AFF au, de acum, o şansă în plus pentru a fi nominalizate. Inclusiv cele de la ediţia AFF2021

În prezent, Academia Europeană de Film are peste 2.700 de membri, iar European Film Awards a devenit unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale de film, cu o ceremonie transmisă în zeci de ţări.

Printre românii şi producţiile româneşti care au triumfat de-a lungul timpului la European Film Awards se află Cristian Mungiu (cel mai bun regizor, 2007), cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (cel mai bun film, 2007), „Colectiv” (cel mai bun documentar, 2020), „Cadoul de Crăciun” (cel mai bun scurtmetraj, 2019), Ada Solomon (European Co-production Award - Prix Eurimages, 2013), „Superman, Spiderman sau Batman” (cel mai bun scurtmetraj, 2012) şi Maia Morgenstern (cea mai bună actriţă, 1993).

Înfiinţat în 1993, Festivalul internaţional de cinema de non-ficţiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România şi una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezenţă puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât şi în conţinut. Specialiştii şi publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calităţile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea şi creativitatea.

Festivalul Astra Film se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.