Familia cântăreţei Aretha Franklin vrea să organizeze funeralii publice la Muzeul de Istorie Afro-Americană "Charles H. Wright" din Detroit, scrie BBC conform unor surse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cântăreaţa americană, "regina muzicii soul", a murit de cancer, joi, în locuinţa din Detroit, la vârsta de 76 de ani. 

Publicaţia TMZ anunţă că surse apropiate familiei spun că muzeul, unde a avut loc şi priveghiul militantei pentru drepturile omului Rosa Parks, a fost ales întrucât sunt aşteptaţi să participe mii de oameni.

Ei au adăugat că o ceremonie tradiţională într-o biserică pentru funeraliile artistei nu ar fi o opţiune din cauza participării preconizate. 

Rosa Parks este cunoscută ca "prima femeie care a luptat pentru drepturi civile" şi "mama mişcării pentru libertate". 

Aretha a fost implicată şi în lupta pentru egalitate şi a cântat la funeraliile lui Martin Luther King Junior în 1968, precum şi la ceremonia de învestire a fostului preşedinte american Barack Obama, în 2009.  

Postul de radio WKRA din SUA a anunţat că Muzeul Motown va difuza muzica Arethei Franklin timp de trei zile în acest weekend. 

Cu toate că nu a înregistrat în Detroit, directorul Robin Terry a spus că Aretha "a fost parte a familiei Motown". 

Născută în Memphis, pe 25 martie 1942, Aretha Franklin a învăţat de la artiste ca Mahalia Jackson şi Clara Ward. A colaborat mai întâi cu casa de discuri Columbia, care nu a reuşit să îi încadreze vocea şi stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producătorul Jerry Wexler a reşit să o aducă în lumina reflectoarelor. În următorii doi ani, a devenit cunoscută în întreaga Americă şi în Europa.

"Lady Soul" - un simbol al mândriei persoanelor de culoare - a fost premiată de Martin Luther King, în timp ce imaginea sa a apărut pe coperta revistei Time. A lansat 41 de albume de studio, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics şi Lauryn Hill.

În anii 1980, a apărut în comedia „The Blues Brothers ”, a intrat în topuri cu „Who's Zooming Who?” şi a lansat un duet cu George Michael, „I Knew You Were Waiting (For Me)”. În urmă cu doi ani, a interpretat melodia „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, organizată de Barack Obama, preşedinte al Statelor Unite.

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea ei, un imn feminist care a transformat-o într-un simbol al mişcărilor pentru drepturile civile şi ale femeilor.

În 1987, ea a devenit prima femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.  În 2015, a primit Presidential Medal of Freedom. A câştigat, între altele, 20 de premii Grammy.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.