Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a recunoscut marţi că designerul francez de lux Christian Louboutin poate pretinde exclusivitatea tălpilor roşii ale pantofilor creaţi de el, considerând ca această culoare să fie marca reputatului fabricant francez de pantofi cu toc, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O culoare poate fi înregistrată ca marcă", au considerat judecătorii europeni printr-o hotărâre impusă Olandei, unde Louboutin a criticat o societate olandeză pentru contrafacere. Pentru judecătorii europeni, marca se referă la culoare şi nu la forma produsului. 

Combinaţia patofi pentru femei cu tocuri înalte şi tălpi roşii înregistrată de societatea Louboutin contravine legislaţiei europene în privinţa mărcilor, susţine societatea olandeză Van Haren, criticată de Louboutin pentru că a comercializat în 2012 pantofi cu tălpi roşii.

Avocatul general al CJUE, Maciej Szpunar i-a dat dreptate în februarie societăţii olandeze, dar concluziile sale nu au fost urmate de Curte. 

Judecătorii consideră că "marca nu se referă la o formă specifică de talpă de pantofi cu toc înalt, descrierea acestei mărci indicânt în mod concret că forma pantofilor nu face parte din marcă, ci serveşte doar să pună în evidenţă culoarea roşie vizată prin înregistrare", în acest caz Pantone 18-1663TP. 

"Este o victorie deplină şi o mare satisfacţie", au declarat pentru AFP reprezentanţii Louboutin. Justiţia olandeză trebuie să se pronunţe în continuare asupra acuzaţiei de contrafacere adusă împotriva societăţii Van Haren. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.