Johnny Hallyday, George şi Malcolm Young, Chris Cornel, Chester Bennington, Chuck Berry, Hugh Hefner, Mireille Darc, Danielle Darrieux, Jeanne Moreau, Roger Moore, Adam West, John Avildsen, Derek Walcott şi Liu Xiaobo se numără printre personalităţile care au încetat din viaţă în anul 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CINEMA – TELEVIZIUNE

1 ianuarie: Producătorul de film Bill Marshall, fondator al Festivalului de la Toronto, a murit la vârsta de 77 de ani, din cauza unor probleme cardiace. 

6 ianuarie: Actorul indian Om Puri, care şi-a construit o carieră de succes la Bollywood şi în Occident, a murit la vârsta de 66 de ani, în urma unui stop cardiac. A apărut şi în câteva filme produse la Hollywood şi în Marea Britanie, inclusiv în „The Hundred-Foot Journey”, alături de Helen Mirren.

19 ianuarie: Actorul Miguel Ferrer, cunoscut pentru rolul din serialele „NCIS: Los Angeles” şi „Crossing Jordan”, precum şi din filme ca „RoboCop” şi „Iron Man 3”, a murit din cauza unui cancer la gât.

25 ianuarie: Actriţa Mary Tyler Moore, o legendă a industriei de divertisment americane, premiată cu Primetime Emmy şi Globul de Aur şi nominalizată la Oscar, cunoscută pentru rolul unei soţii neconvenţionale din sitcomul „The Dick Van Dyke Show” şi pentru cel al unei feministe novice din emisiunea „The Mary Tyler Moore Show”, a murit la vârsta de 80 de ani.

25 ianuarie: Actorul britanic John Hurt, cunoscut pentru roluri în filme ca „The Elephant Man” şi „Midnight Express”, a murit la vârsta de 77 de ani. Actorul suferea de cancer pancreatic, boală cu care a fost diagnosticat în 2015. Premiat cu BAFTA şi nominalizat de două ori la premiile Oscar, John Hurt a jucat în peste 200 de filme artistice şi de televiziune, iar unul dintre cele mai recente este „Jackie” (2016). A fost înnobilat de regina Marii Britanii, în 2015, pentru contribuţia adusă teatrului.

26 ianuarie: Actorul Mike Connors, interpretul detectivului Joe Mannix din serialul de televiziune „Mannix”, care a avut mare succes în anii 1960 şi 1970, a murit în Tarzana, un oraş din statul american California, la vârsta de 91 de ani. Artistul fusese diagnosticat în urmă cu o săptămână cu leucemie.

27 ianuarie: Actriţa franceză Emmanuelle Riva, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Hiroshima mon amour” (1959), de Alain Resnais, şi „Amour” (2012), de Michael Haneke, pentru care a fost nominalizată la Oscar, a murit la vârsta de 89 de ani. În 1962, a câştigat, la Festivalul de la Veneţia, trofeul Volpi Cup pentru cea mai bună actriţă, pentru filmul „Thérèse Desqueyroux”. În 2013, interpretarea ei din drama „Amour” i-a adus un premiu César şi un trofeu BAFTA.

31 ianuarie: Actorul Frank Pellegrino, care a făcut parte din distribuţia filmului „Băieţi buni/ Goodfellas” şi cea a serialului „Clanul Soprano/ The Sopranos”, a murit la vârsta de 72 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul pulmonar. 

7 februarie: Actorul american Richard Hatch, interpretul personajului Captain Apollo din serialul TV „Battlestar Galactica”, a murit la vârsta de 71 de ani din cauza unui cancer pancreatic.

13 februarie: Cineastul japonez Seijun Suzuki, ale cărui filme au reprezentat o sursă de inspiraţie majoră pentru unii dintre cei mai renumiţi regizori ai lumii, precum Wong Kar-Wai, Jim Jarmush, Quentin Tarantino şi Damien Chazelle, a murit din cauza unei maladii pulmonare la vârsta de 93 de ani.

17 februarie: Actorul Warren Frost, cunoscut pentru rolurile pe care le-a interpretat în serialele de televiziune „Twin Peaks” şi „Seinfeld”, a murit la vârsta de 91 de ani. A fost tatăl lui Mark Frost, cocreator al serialului ”Twin Peaks” alături de David Lynch.

18 februarie: Regizorul şi scenaristul italian Pasquale Squitieri, partener de viaţă timp de 26 de ani al actriţei Claudia Cardinale, a murit la vârsta de 78 de ani. 

25 februarie: Actorul american Bill Paxton, cunoscut pentru rolurile interpretate în filme precum „Titanic”, „Twister” şi „Aliens” şi în serialul „Big Love”, produs de HBO, a murit la vârsta de 61 de ani, în urma complicaţiilor medicale apărute după o intervenţie chirurgicală.

25 februarie: Actorul Neil Fingleton, care a interpretat rolul uriaşului Mag the Mighty în serialul „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones” şi care deţinea titlul de cel mai înalt om din Marea Britanie (231 de centimetri), a murit la vârsta de 36 de ani, din cauza unei insuficienţe cardiace. 

3 martie: Actriţa de origine portoricană Miriam Colon, cunoscută pentru rolul mamei lui Al Pacino din „Scarface" (1983), a murit la vârsta de 80 de ani, în urma unor complicaţii medicale de la o infecţie pulmonară.

26 martie: Actorul american Clay Adler, un star al emisiunilor de tip reality-show difuzate de MTV, precum „Newport Harbour: The Real Orange County”, care a jucat şi în serialul de televiziune „Make It or Break It”, a murit la vârsta de 27 de ani.

28 martie: Christine Kaufmann, prima actriţă germană premiată cu Globul de Aur, a murit la vârsta de 72 de ani. A jucat în filme alături de unii dintre cei mai cunoscuţi actori de la Hollywood din anii 1960, precum Steve Reeves, Kirk Douglas şi Tony Curtis - cu care s-a şi căsătorit. A devenit celebră şi pe plan internaţional cu ajutorul unor filme precum „Ultimele zile ale Pompeiului” (1959) şi „Town Without Pity” (1961).

6 aprilie: Actorul de comedie american Don Rickles, un maestru al insultelor amuzante, marcate de ridiculizarea subiecţilor şi sarcasm, care l-au ajutat să îşi construiască o carieră solidă în showbiz şi să primească porecla „Mr. Warmth”, a murit în locuinţa lui din Los Angeles în urma unei insuficienţe renale, la vârsta de 90 de ani.

12 aprilie: Actorul de comedie Charlie Murphy, fratele mai mare al lui Eddie Murphy, a murit într-un spital din New York, la vârsta de 57 de ani, din cauza unei leucemii.

16 aprilie: Michael Bogdanov, un apreciat regizor britanic de teatru, film şi operă, a murit la vârsta de 78 de ani, în urma unui infarct, în timp ce se afla în vacanţă cu un grup de prieteni. Era cunoscut pentru versiunile sale regizorale ale unor piese de teatru contemporane, reinterpretări moderne ale textelor scrise de Shakespeare, dar şi pentru o serie de musicaluri şi spectacole pentru tineri.

26 aprilie: Cineastul american Jonathan Demme, regizorul unor filme celebre, precum „Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs” (1991), pentru care a fost recompensat cu premiul Oscar, „Philadelphia” (1993) şi ”Rachel Getting Married” (2008), a murit la New York, la vârsta de 73 de ani. Decesul cineastului a fost cauzat de un cancer esofagian şi de complicaţii medicale provocate de o maladie cardiacă. 

27 aprilie: Vinod Khanna, unul dintre cei mai titraţi actori de la Bollywood şi politician indian, a murit la vârsta de 70 de ani. Khanna suferea de cancer şi a decedat în spitalul unde era internat de la începutul acestei luni. El a jucat în peste 140 de filme produse la Bollywood. A fost ales membru al parlamentului indian de patru ori şi a fost şi ministru de externe.

9 mai: Michael Parks, unul dintre actorii preferaţi ai regizorului Quentin Tarantino, cunoscut pentru rolurile din filme precum „Kill Bill”, dar şi „Twin Peaks”, a murit la vârsta de 77 de ani.

14 mai: Actorul american Powers Boothe, cunoscut pentru rolurile din filmele „Sin City” şi „The Avengers”, a murit în somn în reşedinţa sa din Los Angeles, la vârsta de 68 de ani.

23 mai: Actorul Roger Moore, unul dintre interpreţii personajului James Bond în şapte filme din franciza cinematografică omonimă, a murit la vârsta de 89 de ani. A rămas în memoria cinefililor şi cu rolurile din francizele „Sfântul” şi „The Persuaders”.  

9 iunie: Actorul Adam West, care a interpretat personajul Batman în serialul de televiziune omonim difuzat de televiziunea americană ABC în anii 1960, a murit în Los Angeles, la vârsta de 88 de ani, la scurt timp după ce fusese diagnosticat cu leucemie. A interpretat rolul supereroului şi în producţii precum „Batman: The Movie” (1966), „Batgirl” (1967) şi „Batman: New Times” (2005) şi în lungmetrajul animat „Batman: Return of the Caped Crusaders", regizat de Rick Morales. 

13 iunie: Anita Pallenberg, actriţă, model, designer vestimentar, muză a formaţiei The Rolling Stones şi fostă iubită a chitaristului Keith Richards, cu care a avut trei copii, a murit la vârsta de 73 de ani.

15 iunie: Actorul Alexei Batalov, cunoscut pentru rolurile din „Zboară cocorii” şi „Moscova nu crede în lacrimi” a murit la vârsta de 88 de ani. A jucat în peste 50 de filme şi a fost recompensat pentru rolul din „A big family/ Bolshaya semya”, la Festivalul de Film de la Cannes din 1954. A fost desemnat, în 1976, Artist al Poporului URSS.

16 iunie: Regizorul John Avildsen, câştigător al unui Oscar pentru filmul „Rocky" din 1976 cu Sylvester Stallone în rolul principal, a murit la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer pancreatic. Printre alte succese ale lui Avildsen se numără seria „The Karate Kid" din 1980.

22 iunie: Coregraful şi actorul Paul De Rolf, cunoscut pentru rolurile din lungmetrajele „The Seven Little Foys” şi „The Ten Commandments”, din serialul „Petticoat Junction” şi pentru colaborarea cu Steven Spielberg la „1941”, a murit la vârsta de 74 de ani, după ce a suferit o lungă perioadă de Alzheimer. A fost mentor şi coregraf care a predat dansul pentru staruri precum Tony Danza.

27 iunie: Actorul suedez Michael Nyqvist, cunoscut pentru rolurile din „Bărbaţi care urăsc femeile/ Män som hatar kvinnor” (2009) şi „John Wick” (2014), a murit la vârsta de 56 de ani, după o lungă bătălie cu un cancer pulmonar. A jucat în mai multe producţii de la Hollywood, printre care şi „Mission: Impossible - Ghost Protocol”, cu Tom Cruise. În 2015, a putut fi văzut în filmul „Colonia”, cu Daniel Brühl şi Emma Watson.

3 iulie: Unul dintre cei mai cunoscuţi actori italieni de comedie, Paolo Villaggio, a murit la vârsta de 84 de ani. A filmat cu cei mai mari regizori, de la Federico Fellini la Mario Monicelli, şi este cunoscut în Italia mai ales datorită personajului Ugo Fantozzi, un contabil modest, adesea servil cu un comportament grotesc şi ridicol, pe care l-a creat şi interpretat în cinema de-a lungul a 10 filme.

8 iulie: Nelsan Ellis, actorul în filmele „True Blood" şi „Get on Up", a murit la vârsta de 39 de ani, în urma unor complicaţii la inimă.

8 iulie: Actriţa de origine italiană Elsa Martinelli, care a colaborat de-a lungul carierei cu regizori precum Orson Wells, Howard Hawks, Mario Monicelli, a murit la vârsta de 82 de ani.

15 iulie: Martin Landau, cunoscut pentru rolurile din „La Nord, prin Nord-Vest/ North by Northwest", „Delicte şi fărădelegi/ Crimes and Misdemeanors" şi „Ed Wood", dar şi din seria TV din anii 1960 „Mission: Impossible", a murit la Los Angeles, la vârsta de 89 de ani. A fost nominalizat de trei ori la Oscar şi a câştigat o singură dată pentru rolul din „Ed Wood", de Tim Burton.  

16 iulie: Regizorul american George A. Romero, care a iniţiat genul cinematografic al filmelor cu zombi, odată cu lansarea peliculei „Night of the Living Dead”, în anul 1968, a murit în somn la vârsta de 77 de ani, după o luptă scurtă cu un cancer pulmonar.

20 iulie: Actorul Claude Rich, una dintre figurile cele mai cunoscute din cinematografia şi teatrul din Franţa, a murit la vârsta de 88 de ani, învins de cancerul care recidivase de ceva timp. A primit un premiu César onorific în 2002 pentru întreaga carieră. A fost recompensat şi cu premiul César pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Le Souper".

21 iulie: Actorul John Heard, cunoscut mai ales pentru rolul Peter McAllister, tatăl protagonistului din primele două filme „Home Alone/ Singur acasă”, interpretat de Macaulay Culkin, a murit la vârsta de 71 de ani, din cauza unui atac de cord. El a fost găsit fără viaţă într-un hotel din oraşul Palo Alto, California.

31 iulie: Actriţa Jeanne Moreau, simbol al cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 89 de ani. A fost premiată la Veneţia pentru rolul din filmul „Les Amants” (1958), iar în 1960, la Cannes, a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul din „Moderato cantabile”. În 1967 a primit distincţia „cea mai bună actriţă străină” la premiile BAFTA, pentru „Viva Maria!”. British Academy of Film and Television Arts i-a acordat, în 1996, un premiu onorific. British Film Institute a sărbătorit-o în 1990, iar zece ani mai târziu, la Berlinală, ea a primit Ursul de Aur onorific. În 1997, a primit distincţia onorifică a Festivalului de Film de la San Sebastián, dar şi cea a galei European Film Awards. A fost distinsă cu trei trofee César, dintre care două onorifice.

27 iulie: Dramaturgul şi actorul Sam Shepard a murit la vârsta de 73 de ani. Cunoscut drept un dramaturg avangardist, dar şi pentru roluri din filme ca „The Right Stuff” (1983), pentru care a primit o nominalizare la Oscar, şi „Black Hawk Down” (2001), Shepard a murit în casa sa din Kentucky, din cauza unor complicaţii pe fondul unei scleroze laterale amiotrofice. Unul dintre cei mai influenţi scriitori ai mişcării Off Broadway, a scris despre latura întunecată a vieţii de familie în America, în piese precum „Buried Child”, care i-a adus premiul Pulitzer pentru teatru în 1979. A primit alte două nominalizări la Pulitzer, pentru „True West” şi „Fool for Love”, ambele texte devenind spectacole pe Broadway.

3 august: Actorul Robert Hardy, interpretul lui Cornelius Fudge în "Harry Potter", a murit la vârsta de 91 de ani. A fost premiat la BAFTA în 1982 pentru „The Wilderness Years” şi mai este cunoscut şi pentru că l-a portretizat pe Winston Chrurchill de şapte ori.

7 august: Japonezul Haruo Nakajima, primul actor care l-a interpretat pe Godzilla, în filmul care a deschis această franciză, în 1954, a murit la vârsta de 88 de ani. Artistul suferea de pneumonie.

13 august: Actorul Joe Bologna, cunoscut pentru apariţia în filmele „My Favorite Year" şi „Transylvania 6-5000", a murit la vârsta de 82 de ani, în urma unei lupte cu cancerul pancreatic. A primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru „Lovers and Others strangers" în 1971.

17 august: Actorul Sonny Landham a murit la vârsta de 76 de ani, în Lexington, Kentucky. Era cunoscut mai ales pentru interpretarea lui Billy Sole din „Predator" din 1987, cu Arnold Schwarzenegger în rol principal.

19 august: Actorul de comedie Dick Gregory, un activist pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare şi un critic al rasismului, a murit la vârsta de 84 de ani.

20 august: Legendarul Jerry Lewis, actorul de comedie care a fost partener cu Dean Martin în anii 1950 şi mai târziu a jucat în „The Nutty Professor" (1963) şi în „The Bellboy" (1960), însumând peste 50 de filme de-a lungul carierei, a murit la Las Vegas, la vârsta de 91 de ani, din cauza unei afecţiuni cardiace şi vasculare. A fost recompensat în 2009 cu un Oscar pentru întreaga sa carieră. A fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace în 1977 şi a primit două stele pe Walk of Fame, una pentru film, şi alta pentru activitatea în televiziune.

26 august: Tobe Hooper, regizorul unor filme ca „Texas Chain Saw Massacre” şi „Poltergeist”, a murit la vârsta de 74 de ani.

28 august: Mireille Darc, actriţă emblematică a cinematografiei anilor 1970, a murit la vârsta de 79 de ani, în locuinţa sa din Paris, avându-l pe Alain Delon alături. A jucat în 50 de lungmetraje, dintre care 13 regizate de Georges Lautner. Este cunoscută pentru filme precum „Weekend", „Le grand blond avec une chaussure noire" şi „Ne nous fachons pas". A fost premiată la Festivalul de Film Mar del Plata, în 1966, pentru rolul din producţia „Galia". 

13 septembrie: Actorul american Frank Vincent, cunoscut pentru rolurile din serialul de televiziune „The Sopranos" şi din mai multe filme semnate Martin Scorsese, a murit la vârsta de 78 de ani. El a suferit mai multe complicaţii în timpul unei operaţii pe inimă într-un spital din New Jersey.

15 septembrie: Harry Dean Stanton, considerat actor-cult al cinematografiei americane, cunoscut pentru roluri din filme ca „Paris, Texas” şi „Twin Peaks”, a murit la vârsta de 91 de ani. A jucat în peste 70 de filme şi în mai multe producţii de televiziune. Două filme din 1984 i-au consolidat reputaţia la Hollywood: „Repo Man”, de Alex Cox, şi „Paris, Texas”, de Wim Wenders.

25 septembrie: Actorul ceh Jan Tříska, cunoscut din filme ca „The Karate Kid Part III” şi „The Elementary School”, a murit la vârsta de 80 de ani, după ce a căzut de pe un pod din Praga.

9 octombrie: Jean Rochefort, unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 87 de ani. Printre filmele sale cele mai importante se numără „Le Grand Blond avec une chaussure noire", cu Pierre Richard şi „L'Horloger de Saint-Paul" cu Philippe Noiret.

17 octombrie: Danielle Darrieux, care a debutat în lumina reflectoarelor în 1931 şi care a jucat în 110 filme în opt decenii cu Max Ophüls, Claude Chabrol şi André Téchiné, a murit la vârsta de 100 de ani în locuinţa ei din Paris. Veritabilă legendă a unui secol de cinematografie, ea a întruchipat, înainte de Brigitte Bardot şi de Catherine Deneuve, un „tipar” pentru orice actriţă franceză: elegantă, amuzantă şi extrem de feminină. A fost partenera lui Charles Boyer în filmul „La ronde” (1951), a lui Jean Gabin în „La Vérité sur Bébé Dong” (1953) şi a lui Gérard Philipe în „Le Rouge et le Noir” (1954). A jucat şi în SUA, remarcându-se în pelicula „Five Fingers”, regizată de Joseph L. Mankiewicz în 1952. S-a retras din showbiz la vârsta de 93 de ani, în 2010, când a jucat pentru ultima oară într-un film – „Pièce montée”, de Denys Granier-Deferre - şi pentru într-o producţie de televiziune – „ C'est toi, c'est tout”, de Jacques Santamaria.

20 octombrie: Actorul argentinian Federico Luppi, cunoscut pentru rolurile din filmele „Labirintul lui Pan” şi „Cronos”, regizate de Guillermo del Toro, a murit la vârsta de 81 de ani. A fost recompensat cu numeroase premii, între care trofee pentru interpretare la festivalurile de la San Sebastián, pentru rolul din „Hache” (1997), şi Mar del Plata, pentru „Rosarigasinos” (2001).

24 octombrie: Actorul american Robert Guillaume, dublu premiat cu Emmy, care şi-a împrumutat vocea pentru mandrilul Rafiki în animaţiile „The Lion King” şi s-a remarcat în serialele de televiziune „Soap” şi „Benson”, a murit la vârsta de 89 de ani, în locuinţa sa din Los Angeles, în urma unor complicaţii cauzate de cancerul de prostată de care suferea.

16 noiembrie: Actorul francez Robert Hirsch a murit la vârsta de 92 de ani, la Paris. Actor de teatru şi film, Hirsch a fost până la final pe afişul unor spectacole de succes precum „Le Père", de Florian Zeller, după 65 de ani de carieră, dintre care un sfert i-a petrecut pe scenă. De formaţie dansator, a fost recompensat cu numeroase premii, între care Molière onorific, în 1992, şi un altul pentru cel mai bun actor într-un spectacol al unui teatru independent, pentru „Le Père”, în 2014. În 1990, a primit un trofeu César, pentru rolul secundar din „Hiver 54, l'abbé Pierre”.

30 noiembrie: Actriţa Heather North, care şi-a împrumutat vocea timp de 33 de ani pentru personajul Daphne Blake din serialul animat „Scooby-Doo, unde eşti tu!/ Scooby Doo, Where Are You!” (1969) şi din diversele adaptări ale acestuia, a murit la vârsta de 71 de ani, după o lungă suferinţă.

4 decembrie: Shashi Kapoor, simbol al Bollywood-ului, o vedetă a cinematografiei indiene a anilor 1970 şi membru în industria din film indiană, a murit la vârsta de 79 de ani după o lungă suferinţă. A fost printre primii actori de origine indiană care a lucrat în străinătate, cu roluri precum cel din „The Householder" (1963), „Heat and Dust" (1983) şi „Shakespeare Wallah" (1965).

22 decembrie: Cineastul Gerald B. Greenberg, premiat cu Oscar pentru „Filiera franceză” şi nominalizat la premiile Academiei pentru „Kramer vs. Kramer” şi „Apocalypse Now”, a murit la vârsta de 81 de ani.

24 decembrie: Actriţa Heather Menzies-Urich, cunoscută pentru rolul secundar Louisa Von Trapp din „Sunetul muzicii/ The Sound of Music”, a murit la vârsta de 68 de ani. A jucat în peste 30 de filme de televiziune şi artistice. 

27 decembrie: Regizorul argentinian Fernando Birri, considerat părintele noului cinema latino-american, a murit la Roma, la vârsta de 92 de ani. În 1961, filmul „Los inundados" i-a adus premiul Opera Prima la Festivalul de Film de la Veneţia. 

30 decembrie: Thomas Stanford, editorul de film premiat cu Oscar pentru pelicula „Poveste din cartierul de vest/ West Side Story” (1961), a murit la vârsta de 93 de ani.

MUZICĂ - DANS

4 ianuarie: Dirijorul Georges Prêtre, care a condus unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii şi a fost esenţial pentru cariera Mariei Callas, cu care a susţinut spectacole ca ”Tosca” şi ”Carmen”, a murit la vârsta de 92 de ani.

8 ianuarie: Cantautorul britanic Peter Sarstedt, interpretul cântecului „Where Do You Go To (My Lovely)”, lansat în 1969, a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unei lupte de şase ani cu paralizie supranucleară progresivă, o maladie neurologică rară.

8 ianuarie: Tenorul suedez Nicolai Gedda, o mare voce a secolului XX, a murit la vârsta de 91 de ani.

18 ianuarie: Toboşarul Mike Kellie, fondatorul trupelor Spooky Tooth şi Only Ones, colaborator al lui George Harrison, Peter Frampton şi Traffic, a murit la vârsta de 69 de ani.

19 ianuarie: Loalwa Braz, solista grupului Kaoma, devenit celebru cu piesa ”Lambada”, a murit la vârsta de 63 de ani în Brazilia. Trupul ei a fost descoperit carbonizat într-un automobil.

22 ianuarie: Jaki Liebezeit, toboşar şi cofondator al trupei Can, o cunoscută formaţie germană de rock experimental, a murit la vârsta de 78 de ani în urma unei pneumonii.

28 ianuarie: Geoff Nicholls, clăpar al trupei Black Sabbath între anii 1979 şi 2004, a murit la vârsta de 68 de ani. Instrumentistul englez suferea de cancer pulmonar.

31 ianuarie: John Wetton, basistul trupelor King Crimson şi Asia, o legendă a rockului progresiv, a murit la vârsta de 67 de ani din cauza unui cancer de colon.

5 februarie: Compozitorul şi producătorul muzical american David Axelrod, un pionier al stilului hip-hop, a murit la vârsta de 83 de ani.

7 februarie: Violonistul jazz Svend Asmussen, care a cântat între alţii cu Josephine Baker, Stéphane Grappelli şi Duke Ellingtone, a murit la vârsta de 100 de ani.

12 februarie: Al Jarreau, legendarul cântăreţ american de jazz, a murit la vârsta de 76 de ani, într-un spital din Los Angeles, la câteva zile după ce a anunţat că ar putea să se retragă. A câştigat şapte premii Grammy şi a fost recompensat, în 2001, cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood.

18 februarie: Clyde Stubblefield, toboşar al lui James Brown, creator al unui solo preluat în sute de melodii, a murit la vârsta de 73 de ani. El suferea de mai bine de zece ani de o boală a rinichilor şi fusese spitalizat în urmă cu câteva zile.
10 martie: Joni Sledge, membră a grupului Sister Sledge, cunoscut pentru piese ca „We Are Family” şi „Lost in Music”, a murit la vârsta de 60 de ani.

18 martie: Chuck Berry, o legendă a muzicii rock and roll, a murit la vârsta de 90 de ani. Cântăreţul american a fost descoperit decedat într-o reşedinţă aflată într-o suburbie a oraşului St. Louis. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără cântece precum ”Maybellene” (1955), ”Roll Over Beethoven” (1956), ”Rock and Roll Music” (1957) şi ”Johnny B. Goode” (1958). A fost recompensat cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 1984 şi a fost unul dintre primii muzicieni din lume care au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 1986. 

18 martie: Trisha Brown, supranumită „marea doamnă a dansului american contemporan”, care a influenţat zeci de coregrafi de-a lungul anilor, alături de care a realizat peste 100 de spectacole, marcate de o fluiditatea excepţională a stilului ei, a murit la vârsta de 80 de ani.

22 martie: John Thomas „Sib” Hashian, toboşar al trupei Boston în perioada 1976 - 1983, a murit la vârsta de 67 de ani. 
27 martie: Clem Curstis, solistul grupului soul The Foundations, prima trupă multirasială care a ajuns pe primul loc în topul muzical din Marea Britanie, a murit la vârsta de 76 de ani.

10 aprilie: Basistul Banner Thomas, membru al formaţiei americane Molly Hatchet, a murit la vârsta de 63 de ani. 
15 aprilie: Chitaristul Allan Holdsworth, cunoscut pentru proiectele sale progressive rock şi jazz fusion şi colaborările cu grupuri precum Soft Machine, Gong şi U.K., mentor al unor artişti ca Eddie Van Halen şi Robben Ford, a murit la vârsta de 70 de ani.

20 aprilie: Cântăreţul american Cuba Gooding Sr., tatăl actorului Cuba Gooding Jr., a murit la vârsta de 72 de ani. A fost descoperit decedat în automobilul său. 

9 mai: DJ-ul Robert Miles, cunoscut pentru piesa ”Children”, pentru care a primit numeroase discuri de platină şi aur în anii 1990, a murit la vârsta de 47 de ani, din cauza unui cancer cu metastaze.

18 mai: Chris Cornell, solistul Soundgarden şi Audioslave, a murit la vârsta de 52 de ani, la puţin timp după ce a susţinut un concert cu trupa Soundgarden în Detroit. Medicii legişti din Wayn County au ajuns la concluzia că moartea artistului a fost o „sinucidere prin spânzurare”. A înfiinţat Soundgarden în 1984. Debutul discografic, „Ultramega OK”, a venit în 1988, însă faima mondială a cunoscut-o odată cu lansarea pieselor „Black Hole Sun” şi „Spoonman”, de pe albumul „Superunknown” (1994). 

27 mai: Gregg Allman, pionier al southern rock, co-fondator al Allman Brothers şi fost soţ al cântăreţei Cher, a murit la vârsta de 69 de ani. El suferea de cancer la ficat, cu care se lupta din 2012. A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1995.

24 mai: Actorul american Jared Martin, care l-a interpretat pe cowboy-ul Dusty Farlow în celebrul serial „Dallas", a murit la vârsta de 75 de ani. El suferea de cancer pancreatic. Cariera lui Jared Martin include roluri în două seriale TV de science-fiction: „The Fantastic Journey" din 1977, la NBC, şi o adaptare a „War of the Worlds", 1988-1990. A mai apărut în filme precum „Westworld" (1973), iar în televiziune, a jucat în producţii precum „The Partridge Family",„The Incredible Hulk", şi „Hunter".

31 mai: Maestrul ceh Jiří Bělohlávek, fost dirijor şef al BBC Symphony Orchestra, a murit la vârsta de 71 de ani, după ce mai a fost bolnav mai mult timp.

8 iunie: Muzicianul de jazz şi directorul de orchestră cubanez Ernesto „Tito” Puentes a murit la vârsta de 88 de ani, în sudul Franţei. A înregistrat mai mult de 200 de albume de-a lungul carierei sale, care l-a confirmat ca un virtuoz al trompetei. A fost distins cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood.

20 iunie: Rapperul Albert Johnson, cunoscut sub numele de Prodigy, membru al duo-ului Mobb Deep, a murit la vârsta de 42 de ani, după ce a fost spitalizat din cauza unor complicaţii pe fondul unei anemii falciforme.

22 iunie: Chitaristul Jimmy Nalls, membru fondator al grupului Sea Level şi colaborator al lui Gregg Allman, a murit în Nashville, la vârsta de 66 de ani. El a suferit de Parkinson, boală diagnosticată în 1994.

5 iulie: Compozitorul francez Pierre Henry, supranumit „bunicul curentului tehno”, a murit la vârsta de 89 de ani.

17 iulie: Peter Principle Dachert, basistul şi compozitorul grupului american Tuxedomoon, a murit la vârsta de 63 de ani.

20 iulie: Chester Bennington, solistul trupei Linkin Park, a fost găsit spânzurat la locuinţa lui din Los Angeles, în ziua în care prietenul său Chris Cornell, liderul trupei Soundgarden, ar fi împlinit 53 de ani.  El s-a alăturat formaţiei Linkin Park în 1999, iar în 2005 a înfiinţat grupul post grunge Dead By Sunrise.

8 august: Starul muzicii country Glen Campbell, cunoscut pentru hit-urile „Gentle on my mind" şi „Rhinestone Cowboy", a murit la Nashville, la vârsta de 81 de ani. El suferea de Alzheimer din 2011. În 2015, a câştigat al şaselea şi ultimul premiu Grammy pentru cel mai bun cântec country „I’m Not Gonna Miss You", pe care l-a scris pentru un documentar despre viaţa şi sănătatea lui şubredă. A fost inclus în Country Music Hall of Fame.

22 august: Chitaristul jazz John Abercrombie a murit din cauza unui atac de cord, la vârsta de 72 de ani. Alte piese celebre ale sale sunt "You're My Best Friend", "I Believe in You and Lord", "I Hope This Day Is Good". În 2010, muzicianul a fost inclus în Country Music Hall of Fame.

8 septembrie: Cântăreţul american de muzică country Don Williams a murit la vârsta de 78 de ani. Cântecele sale, precum „Gypsy Woman" şi „Tulsa Time", au fost interpretate de mulţi alţi artişti printre care Eric Clapton şi Pete Townshend.

23 septembrie: Cântăreţul soul Charles Bradley, care a devenit cunoscut în 2011, când şi-a lansat albumul de debut, „No Time For Dreaming”, a murit la vârsta de 68 de ani, după o perioadă în care a suferit de cancer.

27 septembrie: Clavecinista cehă Zuzana Ruzickova, prima solistă din lume care a înregistrat opera completă a lui Johann Sebastian Bach cu instrumente cu clape, a murit miercuri la vârsta de 90 de ani.

2 octombrie: Muzicianul Tom Petty, cunoscut ca lider la formaţiei Tom Petty and the Heartbreakers, în vârstă de 66 de ani, a încetat din viaţă. Legendarul cântăreţ rock a suferit un atac de cord. Trupa a fost inclusă în 2002 în Rock and Roll Hall of Fame. Petty a avut succes şi ca interpret solo, din această perioadă fiind cunoscută piesa „Freefallin'".

22 octombrie: George Young, compozitor şi producător al trupei rock AC/DC, fratele mai mare al chitariştilor Angus şi Malcom, a murit la vârsta de 70 de ani. Young a fost membru al trupei Easybeats şi a colaborat la textul clasicei „Friday on My Mind". Alături de colegul său de la Easybeats Harry Vanda, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi textieri australieni, prin piesele „Yesterday’s Hero" şi „Love Is in the Air" pentru John Paul Young, „Evie" cântată de Stevie Wright şi „Hey, St Peter", pe care el şi Vanda au înregistrat-o ca „Flash and the Pan". 

22 octombrie: Chitaristul Daisy Berkowitz, membru fondator al trupei Marilyn Manson şi care a cântat împreună cu formaţia Jack Off Jill, a murit la vârsta de 49 de ani, după ce timp de patru ani a suferit de cancer de colon.

24 octombrie: Legendarul muzician Fats Domino, unul dintre cei mai importanţi artişti rock'n'roll din perioada anilor 1950-1960, a murit la vârsta de 89 de ani. Artistul era cunoscut pentru cântecele „Ain't That A Shame" şi „Blueberry Hill". Single-ul său de debut care s-a vândut într-un milion de exemplare „The Fat Man" este creditat de unii drept primul disc rock and roll.

7 noiembrie: Toboşarul finlandez Pentti „Whitey" Glan, colaborator al lui Alice Cooper şi Lou Reed, a murit la vârsta de 71 de ani, după ce, în urmă cu o lună, muzicianul a fost diagnosticat cu cancer pulmonar.

9 noiembrie: Chuck Mosley, fost solist al trupei Faith No More, a murit la vârsta de 57 de ani din cauza dependenţei de droguri. Mosley a cântat pe primele două albume ale trupei, „We Care a Lot" (1985) şi „Introduce Yourself" din 1987, care a fost lansat prin Warner Bros.

18 noiembrie: Malcolm Young, chitarist şi cofondator al formaţiei AC/DC, a murit la vârsta de 64 de ani. Cariera lui s-a întins pe parcursul a mai bine de patru decenii. Compozitor şi chitarist al formaţiei, el a lucrat la 17 albume ale trupei, de la „High Voltage”, debutul din 1975, până la „Black Ice” (2008). Numele său apare şi pe albumul „Rock or Bust”, apărut în noiembrie 2014, fiind creditat pentru compoziţie. Toate partiturile sunt interpretate însă de nepotul său, Stevie Young. Împreună cu întreaga formaţie, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în 2003. S-a retras din AC/DC în 2014, după ce a fost diagnosticat cu demenţă.

19 noiembrie: Cântăreţul country Mel Tillis, cunoscut pentru piese ca „Ruby, Don’t Take Your Love to Town”, cu o carieră de peste şase decenii şi colaborator al lui Kenny Rogers şi George Strait, a murit la vârsta de 85 de ani.

21 noiembrie: Cântăreţul şi actorul David Cassidy, cunoscut din serialul „Partridge Family”, a murit la vârsta de 67 de ani. Diagnosticat la începutul acestui an cu demenţă, Cassidy se afla internat într-un spital din Florida de câteva zile, după ce starea i s-a degradat considerabil în ultimele luni. 

22 noiembrie: Interpretul Jon Hendricks, pionier al jazzului popular, a murit într-un spital din New York, la vârsta de 96 de ani.

22 noiembrie: Cântăreţul şi compozitorul american Tommy Keene, veteran al genurilor new wave şi power-pop, a murit la vârsta de 59 de ani.

22 noiembrie: Baritonul rus Dmitri Hvorostovsky, supranumit „Elvis al operei”, a decedat la vârsta de 55 de ani, după ce, în urmă cu peste doi ani, a fost diagnosticat cu cancer cerebral.

16 decembrie: Saxofonistul Ralph Carney, colaborator al lui Tom Waits, a murit la vârsta de 61 de ani.

18 decembrie: Kim Jong-hyun, liderul grupului sud-coreean Shineea, s-a sinucis la vârsta de 28 de ani, lăsând un bilet de adio în care a scris că este „devastat" şi „cuprins" de depresie.

6 decembrie: Muzicianul francez Johnny Hallyday a murit la vârsta de 74 de ani. Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără „Johnny chante Hallyday” (1965), „Derrière l’amour” (1976), „Lorada” (1995), „Sang pour sang” (1999), „Le Coeur des hommes” (2007) şi „Ça ne finira jamais” (2008). În 2014, la vârsta de 71 de ani, artistul, care a fost supranumit „Elvis francez”, a lansat cel de-al 49-lea album de studio, „Rester vivant”. A mai lansat 25 de albume live, 8 filme şi a câştigat 18 discuri de platină. Potrivit AFP, albumele lui au fost vândute în peste 110 milioane de albume.

LITERATURĂ - TEATRU

6 ianuarie: Scriitorul argentinian Ricardo Piglia, autorul romanului „Calea Idei Brown”, a murit la vârsta de 75 de ani. El suferea de mai mulţi ani de scleroză laterală amiotrofică. Cărţile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

12 ianuarie: Scriitorul şi scenaristul american William Peter Blatty, autorul romanului „Exorcistul” („The Exorcist”) şi scenaristul primului film realizat pe baza acestuia, premiat cu Oscar, a murit la vârsta de 89 de ani. Cauza decesului a fost mielom multiplu, o formă de cancer care afectează măduva osoasă. 

7 februarie: Un gânditor, un teoretician al literaturii şi un istoric al ideilor francez de origine bulgară, Ţvetan Todorov, autorul a numeroase lucrări despre literatură, de istorie sau de politică, a murit la vârsta de 77 de ani.

10 martie: Robert James Waller, autorul cărţii „Podurile din Madison County/ The Bridges of Madison County”, a murit în Texas, la vârsta de 77 de ani. Această carte a sa a fost vândută în 12 milioane de copii, după ce a fost tradusă în 35 de limbi. Romanul a fost ecranizat în 1995, în rolurile principale fiind distribuiţi Clint Eastwood şi Meryl Streep. 

17 martie: Poetul Derek Walcott, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1992, a murit la vârsta de 87 de ani în reşedinţa sa de pe insula Sfânta Lucia din Marea Caraibilor. A fost considerat de criticii literari drept unul dintre cei mai buni poeţi caraibieni. Opera sa literară cuprinde volumul „In A Green Night: Poems 1948-1960” şi volumul „Omeros”, inspirat din „Iliada” şi „Odiseea” lui Homer.

1 aprilie: Poetul rus Evgheni Evtuşenko a murit în SUA, la vârsta de 84 de ani, din cauza unei boli cardiace. A fost un simbol al nonconformismului la începutul anilor 1960, în timpul conducerii lui Nikita Hruşciov. Cea mai cunoscută operă a sa, „Babi Yar”, un poem epic publicat în 1961, vorbeşte despre atrocităţile naziştilor în Kievul anului 1941, unde zeci de mii de evrei au fost masacraţi.

4 iunie: Scriitorul spaniol Juan Goytisolo, laureat al Premiului Cervantes în 2014 şi fost preşedinte al juriului UNESCO pentru selectarea operelor de patrimoniu oral şi imaterial, a murit la vârsta de 86 de ani în Marrakesh.

27 iunie: Scriitorul englez Michael Bond, creatorul ursului Paddington, a murit la vârsta de 91 de ani, în locuinţa sa.

14 iulie: Scriitoarea franceză Anne Golon, cunoscută pentru seria celor 13 romane „Angélique”, a murit la vârsta de 95 de ani.

8 august: Scriitorul şi jurnalistul francez Gonzague Saint Bris a murit la vârsta de 69 de ani, în urma unui accident de maşină petrecut pe un drum secundar din regiunea Normandia. Este autorul a 50 de lucrări, dintre care 20 de biografii, printre care se numără cele ale Marchizului de Sade, ale generalului La Fayette sau Alfred de Musset şi Alfred de Vigny.

19 august: Scriitorul şi dramaturgul polonez Janusz Glowacki, autor a numeroase scenarii pentru regizorul Andrzej Wajda, a murit la vârsta de 78 de ani.

26 august: Dramaturgul american Bernard Pomerance, cunsocut pentru „The Elephant Man”, piesă care a fost premiată cu Tony în 1979, a murit la vârsta de 76 de ani, din cauza complicaţiilor pe fondul unui cancer de care suferea de mai mult timp.

3 septembrie: John Ashbery, unul dintre cei mai mari poeţi americani ai secolului XX, a murit la vârsta de 90 de ani, în statul New York. Volumul „Self-Portait in a Convex Mirror" l-a ajutat să devină singurul scriitor american care a obţinut trei recompense importante în acelaşi an pentru aceeaşi operă, premiul Pulitzer, National Book şi National Book Critics Circle.

11 septembrie: Sir Peter Hall, fondatorul Royal Shakespeare Company şi fost director al Royal National Theatre, a murit la Londra, la vârsta de 86 de ani, după ce în urmă cu şase ani a fost diagnosticat cu demenţă.

28 decembrie: Scriitoarea Sue Grafton, cunoscută pentru romanele din „Alphabet Series” („Seria Alfabetului”), care a început cu „A Is for Alibi”, a murit la vârsta de 77 de ani.

MEDIA

10 ianuarie: Clare Hollingworth, primul corespondent de război care a anunţat faptul că trupele Germaniei naziste erau pe punctul de a invada Polonia, confirmând izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 105 ani, în Hong Kong.

17 februarie: Charles L. Bartlett, jurnalist câştigător al unui premiu Pulitzer, care i-a făcut cunoştinţă fostului preşedinte american John F. Kennedy cu viitoarea lui soţie, Jacqueline Bouvier, a decedat în capitala Statelor Unite, la vârsta de 95 de ani. În anul 1956, a primit un premiu Pulitzer pentru articole publicate în The Chattanooga Times care au generat o anchetă pentru conflict de interese în care a fost implicat Harold E. Talbott, secretarul Forţelor Aeriene ale SUA din administraţia preşedintelui Dwight D. Eisenhower. Scandalul a dus la demisia lui Talbott.

18 mai: Roger Ailes, fondator şi fost CEO al postului de televiziune Fox News, a murit la vârsta de 77 de ani. A consiliat mai mulţi preşedinţi americani republicani, între care şi George H.W. Bush. În urmă cu mai puţin de un an, a fost nevoit să demisioneze de la conducerea postului Fox News în urma unui scandal în care era acuzat de hărţuire sexuală.

14 iunie: Antreprenoarea Ernestina Herrera de Noble, care a transformat ziarul Clarín, fondat de soţul ei, în cel mai mare grup media din Argentina, a murit în Buenos Aires, la vârsta de 92 de ani.

18 august: Bruce Forsyth, prezentator şi o legendă a televiziunii britanice, a murit la vârsta de 89 de ani. Fost prezentator al emisiunii „Strictly Come Dancing", Forsyth a fost spitalizat la începutul anului din cauza unei infecţii severe pulmonare.

27 septembrie: Omul de afaceri Hugh Hefner, fondatorul Playboy, a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani. Este creditat pentru că a spart tabuul privind discuţiile despre relaţiile sexuale în SUA şi în întreaga lume.

ŞTIINŢĂ – CERCETARE

14 ianuarie: Lingvistul chinez Zhou Youguang, inventatorul sistemului de scriere Pinyin, ce permite transformarea caracterelor chinezeşti în cuvinte folosind literele din alfabetul roman, a murit la Beijing, la o zi după ce a împlinit vârsta de 111 ani.

16 ianuarie: Astronautul american Eugene Cernan, ultimul om care a păşit pe Lună, a murit la vârsta de 82 de ani. Căpitan în marina americană, a rămas în istoria explorării spaţiale prin cele trei zboruri pe care le-a efectuat în cosmos, dintre care două au reprezentat misiuni spre Lună. 

4 martie: Medicul Thomas Starzl, un pionier al operaţiilor de transplant de ficat în anii 1960 şi cercetător de prim rang în domeniul medicamentelor care suprimă reacţia organismului de a respinge grefele, a murit la vârsta de 90 de ani.

7 martie: Ronald Drever, unul dintre savanţii care au detectat în premieră undele gravitaţionale, a murit la vârsta de 85 de ani. Fizicianul scoţian a murit în oraşul Edinburgh, după o deteriorare rapidă a stării sale de sănătate.

1 aprilie: Inginerul de sunet Ikutaro Kakehashi, fondator al companiei Roland şi creator al unor sintetizatoare muzicale revoluţionare, a murit la vârsta de 87 de ani.

13 aprilie: Informaticianul american Robert Taylor, considerat unul dintre „părinţii” internetului, a murit la vârsta de 85 de ani, în reşedinţa sa din Woodside, California. El a creat Arpanet, strămoşul internetului din zilele noastre. 

21 decembrie: Bruce McCandless, primul astronaut care a zburat în spaţiu fără a fi conectat la naveta spaţială, a murit la vârsta de 80 de ani. Zborul lui Bruce McCandless din 1984, purtând un jet pack, a fost imortalizat într-o fotografie „uimitoare”, după cum a descris-o la acel moment New York Times. El s-a deplasat 100 de metri faţă de naveta spaţială. În total, a petrecut 312 ore în spaţiu, dintre care patru zburând cu MMU.

ARTE FRUMOASE – FOTOGRAFIE – MODĂ

9 martie: Pictorul şi ilustratorul Howard Hodgkin, un reprezentant de seamă al curentului abstract din arta britanică modernă, a murit la Londra, la vârsta de 84 de ani. Operele lui au fost expuse în marile galerii şi muzee din lume, inclusiv la British Museum şi Tate Museum din Londra şi MoMA din New York. 

31 martie: Gilbert Baker, artistul care a creat steagul în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT, a murit la vârsta de 65 de ani.

31 martie: Artistul vizual James Rosenquist, exponent al mişcării pop art, a murit la vârsta de 83 de ani. Artistul s-a concentrat pe pictura panourilor publicitare. Cea mai cunoscută operă a lui Rosenquist este „F-111” (1964-1965), care are 26 de metri şi a fost expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York.

20 aprilie: Sculptoriţa poloneză Magdalena Abakanowicz, ale cărei creaţii sunt expuse în peste 70 de muzee din lume, a murit la vârsta de 86 de ani. Recunoaşterea mondială a venit în anii 1960, odată cu „abakanele” - opere tridimensionale de dimensiuni impresionante, combinaţii de sculptură şi tapiserie, pentru care a primit inclusiv o medalie de aur la Bienala de la Sao Paolo.

19 mai: Fotojurnalistul american Stanley Greene, unul dintre cei mai respectaţi fotografi de război din lume, care a acoperit din punct de vedere mediatic conflictele armate din Cecenia, Afganistan, Darfur, Irak şi Rwanda, a murit la Paris, la vârsta de 68 de ani.

26 mai: Creatoarea de modă Laura Biagiotti a murit la Roma, la vârsta de 73 de ani, după ce în urmă cu două zile a suferit un stop cardiac. 

19 iunie: Carla Fendi, una dintre cele cinci surori care au dezvoltat brandul de lux cu acelaşi nume, a murit la vârsta de 80 de ani. Preşedinte de onoare al grupului Fendi, ea a contribuit împreună cu cele patru surori, Paola, Anna, Franca şi Alda, la dezvoltarea celebrei mărci, alături de stilistul Karl Lagerfeld, care s-a alăturat firmei în 1965.

28 iulie: Legendarul fotograf John G. Morris, care s-a ocupat de editarea a numeroase imagini ce au definit modul în care a fost percepută istoria modernă, de la Al Doilea Război Mondial, trecând prin războiul din Vietnam, a murit la Paris, la vârsta de 100 de ani.

18 noiembrie: Creatorul de modă Azzedine Alaïa, cunoscut şi ca designer al casei Guy Laroche, a murit la Paris, la vârsta de 77 de ani.

14 decembrie: Animatorul Bob Givens, cunoscut pentru redesenarea personajului Bugs Bunny, a murit la vârsta de 99 de ani. Cariera lui s-a întins pe parcursul a şase decenii. A mai desenat personaje precum Tom & Jerry, Daffy Duck, Alvin şi Popeye.

ISTORIE – POLITICĂ

7 ianuarie: Fostul preşedinte portughez Mario Soares a murit la vârsta de 92 de ani. A servit de două ori ca premier al Portugaliei, după care a fost ales preşedinte. Şi-a început cariera ca avocat, apărând disidenţi. A fost arestat în repetate rânduri pentru activităţi politice şi exilat în cursul dictaturii din ţară.

8 ianuarie: Fostul preşedinte iranian Akbar Hachemi Rafsanjani a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani. A fost un lider al moderaţilor iranieni, care a condus ţara din 1989 până 1997. În 2005, a fost învins de Mahmoud Ahmadinejad. A fost unul dintre promotorii ameliorării relaţiilor între Occident şi Iran, prin negocierile în dosarul nuclear.

3 martie: Rene Preval, fost preşedinte al Haiti, a murit la vârsta de 74 de ani.

21 martie: Fostul vicepremier al Irlandei de Nord Martin McGuinness a decedat la vârsta de 66 de ani, din cauza unei boli rare de inimă. Povestea sa este una extraordinară - de la comandant al Armatei Republicane Irlandeze la susţinător al procesului de pace, care a dus în 1998 la semnarea Acordului din Vinerea Mare.

26 mai: Fostul consilier american pentru securitate naţională Zbigniew Brzezinski, un susţinător al unei politici externe dure în administraţia Jimmy Carter, a murit la vârsta de 89 de ani.

29 mai: Manuel Noriega, fostul lider militar panamez a cărui decizie de a întoarce spatele Statelor Unite, aliate, şi a acţiona ca intermediar în traficul de droguri a dus la război, a murit la vârsta de 83 de ani, la spitalul Santo Tomas din Panama City. A fost operat la începutul lunii martie pentru îndepărtarea unei tumori benigne de pe creier, după care starea sa de sănătate s-a deteriorat.

16 iunie: Fostul cancelar german Helmut Kohl a murit la vârsta de 87 de ani. El va rămâne în istorie pentru reunificarea Germaniei, pe 3 octombrie 1990, la aproape un an de la căderea Zidului Berlinului.

30 iunie: O personalitate uriaşă a vieţii politice franceze, fostul ministru Simone Veil, care a iniţiat legea cu privire la legalizarea avortului, în 1974, a murit la vârsta de 89 de ani. Ea a fost o supravieţuitoare a lagărului de concentrare Auschwitz.

13 iulie: Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, încarcerat în China din cauza activităţii sale în favoarea democraţiei, a murit la vârsta de 61 de ani. Activistul chinez era spitalizat din cauza unui cancer la ficat, în fază terminală, în nord-estul Chinei.

3 octombrie: Jalal Talabani, fost preşedinte al Irakului, de etnie kurdă, a murit la vârsta de 83 de ani, în Germania.
4 decembrie: Fostul preşedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, care a condus timp de mai bine de trei decenii ţara şi a jucat un rol central în războiul civil în curs, a fost ucis, la vârsta de 75 de ani.

FILNTROPIE – LIFE

20 martie: Miliardarul american David Rockefeller, ultimul dintr-o generaţie de familii faimoase pentru actele filantropice, a încetat din viaţă la vârsta de 101 ani.

8 septembrie: Pierre Bergé, partener de viaţă al designerului Yves Saint Laurent, om de afaceri, filantrop şi militant al drepturilor persoanelor gay, a murit la vârsta de 86 de ani.

21 septembrie: Liliane Bettencourt, celebra moştenitoare şi proprietară a grupului L'Oréal, a încetat din viaţă la vârsta de 94 de ani. Cu o avere estimată la 33 de miliarde de euro, ocupa locul 14 în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume. În martie, a fost clasată pe primul loc de Forbes în ierarhia celor mai bogate femei din lume, pentru al doilea an consecutiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.