Numeroase personalităţi, din Franţa şi până în Rusia, condamnă războiul din Ucraina şi pe Vladimir Putin. După mai multe săptămâni într-un climat de tensiuni, preşedintele Vladimir Putin a trecut la ofensivă şi a ordonat invazia Ucrainei. Acte militare ferm condamnate de lumea întreagă şi în special de artişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre primele voci care s-a ridicat este actriţa Macha Méril, în special afectată de situaţie prin faptul că are origini ruse. „Sper ca această criză să fie sfârşitul lui Putin. Este ca un abces care trebuie să plesnească. A mers prea departe, greşeala majoră, crezând că poate resuscita o Rusie sovietică moartă. Acest tip este nebun”, a declarat joi actriţa în vârstă de 81 de ani pentur Le Parisien, înainte de a concluziona: „Gesticulează, dar şi-a prins picioarele în covor. E nebun, într-adevăr”. 

Pe reţelele de socializare, o imagine în culorile drapelului ucrainean circulă pe profiluri de 24 de ore. Cea postată de deputatul european Raphaël Glucksmann, la care unele personalităţi comentează în sprijinul ucrainenilor. 

Începând cu cântăreaţa Clara Luciani: „O imensă tragedie a început în această noapte în inima Europei, în această naţiune democratică cu 42 de milioane de locuitori. Mii de morţi sunt de temut. În această dimineaţă, mă gândesc la ucraineni şi ucrainence care se trezesc sub bombe şi în teamă”, a mărturisit cea care a fost nominalizată artista anului la ultima ediţie a premiilor Victoires de la Musique.

Un mesaj transmis şi de cântăreţii Eddy de Pretto, Angèle şi Louane, actorii Guillaume Canet, Eva Green şi Farida Khelfa, precum şi de creatorul Jacquemus.

Emmanuelle Béart a publicat şi ea un mesaj pe reţelele sale de socializare, o hartă a Pământului în care se vede apropierea dintre Paris şi Kiev. „Nu departe...Ucraina”, a scris actriţa în vârstă de 58 de ani, care a continuat mesajul pe Instagram, republicând fotografia unui bărbat cu o pancartă pe care scris: „Opreşte războiul înainte să te oprească el pe tine”. 

Peste Ocean, celebrităţile au părerea lor despre situaţia din Ucraina. Începând cu cântăreaţa Cardi B, întrebată pe Twitter de un fan. „Mi-ar plăcea ca aceşti lideri să se oprească din a delira despre puterea lor şi să se gândească la cei care sunt cu adevărat afectaţi (cetăţenii), mai ales că întreaga lume este în criză. Războiul, sancţiunile sau operaţiunile de invazie trebuie să fie ultimul lucru la care ei să se gândească”. 

Cântăreaţa Cher l-a atacat direct pe preşedintele rus. „Putin este un despot, un erou al lui Trump şi dacă are posibilitatea, el va devora statele suverane până va resuscita URSS”, afirmă artista în vârstă de 74 de ani pe Twitter. „Europa se va trezi mică şi fără protecţie. Rusia, China şi Arabia Saudită vor să îngenungheze Statele Unite şi văd în asta o oportunitate. Ei văd ură, dezbinare şi slăbiciune”.

Un punct de vedere împărtăşit şi de romancierul Stephen King, care îl compară pe Vladimir Putin cu un „copil mare” care a venit să-l lovească pe unul „mic”, declarând că este pentru o intervenţie militară a Statelor Unite. „Nu trebuie să rămână cu braţele încrucişate”, a declarat el. 

„Acum că tancurile, soldaţii şi maşinile de război sunt la porţile Ucrainei... ce ne aşteaptă?”, se întreaba cântăreaţa scoţiană Annie Lennox. 

„Traumatismul colectiv al durerii, doliului, fricii şi disperării pentru bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi? Ce preţ trebuie să plătească oamenii obişnuiţi pentru nebunia de coşmar şi britalitatea invaziei şi a războiului?”, a continuat ea într-un mesaj pe Instagram. „Am avut privilegiul să trăiesc într-un mediu de pace de la naştere - un deceniu după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial - 67 de ani în total. Nu iau nimic din toate astea de la sine şi, astfel, consider că noţiunea de război este de un barbarism inacceptabil şi respingător”. 

Şi în Rusia, reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Oxxxymiron, cel mai cunoscut rapper din Rusia, s-a declarat „contra războiului” într-un videoclip, adăugând că aceste acte constituie în ochii săi „o catastrofă şi o crimă”. 

Actorul şi umoristul rus Maxime Galkine a reacţionat pe contul de Instagram: „Nu poate exista război just. Nu războiului!”. 

Maestrul internaţional de şah Ian Nepomniachtchi a scris pe Twitter în aceeaşi zi cu invazia: „Istoria a cunoscut numroase joi negre. Dar astăzi este cea mai sumbră dintre altele”. Mare parte din celebrităţi ruse s-au exprimat fără să-i pronunţe numele lui Vladimir Putin, cu scopul de a se proteja. 

Unii dintre profesioniştii din cultură au decis să demisioneze, în semn de protest faţă de decizia Kremlinului. Aşa este cazul Elenei Kovalskaya, directoarea Teatrul de stat din Moscova „Vsevolod Meyerhold”, care l-a calificat pe Putin un „ucigaş” în momentul în care a renunţat la funcţie. 

„Nu puteţi lucra pentru un ucigaş şi să fiţi plătiţi de el”, a scris ea joi pe contul de Facebook. Teatrul „Vsevolod Meyerhold” i-a mulţumit fostei sale directoare pentru „curajul” de care a dat dovadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.