Premiere şi lungmetraje din Malaezia, Brazilia, Serbia sau chiar Iordania vor fi prezente la cea de-a 62-a ediţie a Semaine de la Critique, între 17 şi 25 mai, una dintre principalele secţiuni paralele ale Festivalului de Film de la Cannes, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, au fost selectate unsprezece lungmetraje, inclusiv şase filmate de regizoare. Şapte participă la competiţie sub supervizate de un juriu prezidat de regizoarea franceză Audrey Diwan (Leul de Aur în 2021 la Veneţia cu „L’évčnement”).

„Avem o selecţie foarte solicitantă de unsprezece filme din o mie primite, care atestă o revenire puternică a anumitor teritorii închise de criza sanitară, precum Asia de Sud-Est”, a explicat pentru AFP delegatul general al Semaine de la Critique, Ava Cahen.

Printre descoperiri se numără un prim film malaezian aflat în competiţie („Tiger Stripes” de Amanda Nell Eu), despre „libertatea şi dorinţa de recreere a fetelor tinere” sau primul film iordanian care a fost selectat („Inchallah a boy” de Amjad El Rasheed), pe „un ajutor la domiciliu (...) care luptă ca o leoaică pentru independenţa ei”.

O singură cineastă franceză este în competiţie (Iris Kaltenback pentru „Le Rapissement”, un thriller psihologic despre prietenia feminină cu Hafsia Herzi şi Nina Meurisse). Celelalte filme sunt proiectate în afara competiţiei.

Împreună cu Quinzaine des Réalisateurs, a cărei selecţie urmează să fie dezvăluită marţi, Semaine de la Critique este o secţiune paralelă cu Festivalul de Film de la Cannes, dedicată descoperirii de noi talente prin primul sau al doilea film.

Aici au fost descoperiţi o serie de regizori consacraţi, de la Ken Loach (dezvăluit în 1970 cu „Kes”, şi care concurează anul acesta pentru al treilea Palme d'Or în competiţia oficială), până la Julia Ducournau (Palme d'Or cu „Titane” în 2021, după ce şi-a prezentat filmul anterior, „Grave”). 

Anul trecut, una dintre revelaţiile Semaine de la Critique a fost „Aftersun”, care i-a adus actorului său Paul Mescal o nominalizare la Oscar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.