„La Gomera”, al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, a avut premiera sâmbătă seara la Festivalul de Film de la Cannes, unde este selectat în competiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul, actriţele Catrinel Marlon şi Rodica Lazăr şi actorii Vlad Ivanov, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl au participat duminică la o sesiune foto, înaintea conferinţei de presă.

Filmul se bucură de critici favorabile în aceeaşi măsură în care unele cronici îl descriu ca nefiind la înălţimea unui regizor care, în mod normal, nu poate fi inclus unei categorii.

The Hollywood Reporter a scris: „Corneliu Porumboiu face o incursiune în teritoriul unui gen pământesc cu cel mai recent studiu neo-noir «La Gomera»”.

„Preocuparea recurentă a lui Porumboiu pentru limbaj, loialitate şi moştenirea regimului represiv al lui Nicolae Ceauşescu se regăsesc aici, dar abordate din altă perspectivă. De fapt, această vizită în istoria României este atât de discretă încât nu ar fi suprinzător dacă un producător din altă ţară l-ar lua şi ar face un remake”.

Întreg „pachetul” este „cu totul agreabil”, a mai scris THR.

Şi IndieWire a adus în discuţie ideea de remake. Filmul lui Porumboiu despre o lovitură are „un clenci unic şi imploră pentru un remake în limba engleză”.

Cineastul a făcut un „film comercial de bună credinţă, dar, ca regizor cerebral al cărui stil narativ vine mereu împreună cu un spirit jucăuş, impregnează acest ingenios ansamblu cu agresivitate”.

„Porumboiu preţuieşte chimia dintre personajele lui (...) Catrinel Marlon are o prezenţă dinamică şi este o adevărată descoperire”.

The Wrap este de părere că filmul este o călătorie „cu răsturnări de situaţie minunate”, cu John Wayne şi Alfred Hitchcock ca referinţe.

Variety a scris că lungmetrajul este „inexpresiv”, că acţiunea merge în ritmul unui film cu gangsteri, gen care pare „schematic şi rigid pentru un regizor care, în mod normal şi frumos, nu poate fi categorizat”.

Pe de altă parte, Screen Daily l-a considerat „vag şi nefocalizat”, apreciind interesul pe care Porumboiu îl are pentru limbaj încă de la debutul „A fost sau n-a fost?” (2006).

„La Gomera” a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.

Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

Cel de-al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu a fost selectat în competiţia festivalului şi va concura pentru trofeul Palme d’Or cu filme semnate, între alţii, de Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick şi Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne.

Juriul competiţiei este condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu şi alcătuit din actriţa Elle Fanning (SUA), regizoarea şi scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actriţa şi regizoarea Maimouna N’Diaye (Burkina Faso), regizoarea şi scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul şi creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franţa) şi cineaştii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franţa) şi Paweł Pawlikowski (Polonia).

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 14 mai şi se va încheia pe 25 mai.

Filmul „La Gomera” va fi lansat în cinematografele din România pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.