Regizorul francez Jean-Luc Godard a absentat vineri de la premiera filmului său „Le livre d'image”, selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cineastul, prezent în festival şi graţie afişului - imagine inspirată din filmul „Pierrot le Fou” (1965) -, nu a câştigat niciodată, în cei 60 de ani de carieră, prestigiosul Palme d'Or. 

Este cel care a schimbat regulile cinematografiei, încă din anii 1960, printr-un montaj neconvenţional, cu personaje care se adresează direct camerei de filmare. 

„Le Livre d’Image” este un colaj, cu o coloană sonoră contradictorie compusă din dialoguri şi voiceover despre idei filozofice şi politice.

Sute de oameni au participat la premiera de la Cannes a filmului despre care Variety susţine că va deveni o instalaţie de artă itinerantă.

„Acum este acest semi-zeu bătrân, care poate face orice doreşte. Nu face cinema tradiţional”, a spus Michel Hazanavicius, care a prezentat anul trecut la Cannes filmul despre Godard „Redoubtable”. „Ar trebui să îl includem în categoria artelor contemporane. Ei îi aparţine acum”, a mai spus el într-un interviu acordat IndieWire.

Născut pe 3 decembrie 1930, al Paris, Jean-Luc Godard este cunoscut drept pionier al Noului Val francez. Între filmele sale s-au remarcat „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985). În 1983, a fost recompensat cu Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983). A primit trofee onorifice din partea unor festivaluri precum Veneţia şi Locarno, dar şi două César, iar în 2011, un Oscar. Trei ani mai târziu, la Cannes, a fost recompensat cu premiul juriului pentru „Adieu au langage”.

Festivalul de Film de la Cannes se va încheia pe 19 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.