Treizeci şi două de scurtmetraje din 14 ţări au fost selectate în cele trei secţiuni competiţionale - internaţională, naţională şi musical - ale Bucharest International Dance Film Festival 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, au fost înscrise 291 de producţii.

Potrivit organizatorilor, competiţia internaţională cuprinde secţiunile - "Fictions and Frictions", "Dances and Circumstances" şi "Bodies and Fluidities" cu 21 de filme, din zece ţări.

Din secţiunea "Fictions and Frictions" fac parte nouă filme de dans, din şase ţări, iar scurtmetrajele surprind oameni în căutarea locului potrivit, fie el mental, emoţional sau fizic. Filmele din această secţiune a competiţiei dedicată scurtmetrajelor internaţionale se pot vedea pe 4 septembrie, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

În cadrul secţiunii "Dances and Circumstances2, BIDFF prezintă, pentru prima oară, o selecţie de scurtmetraje în care se documentează dansul ca proces uman transformativ. Patru scurtmetraje din Hong Kong, Franţa, Israel şi SUA vorbesc afirmat şi critic despre dans ca necesitate, ca mod de viaţă. Cele patru filme documentare explorează diverse modalităţi de a înţelege, practica şi folosi dansul: pentru a ne aminti, pentru a transcende culturi şi limbaje, pentru a supravieţui. Scurtmetrajele acestei secţiuni din competiţia internaţională rulează pe 5 septembrie, de la 20.30, la Muzeul Ţăranului Român, în aer liber.

BIDFF a pregătit în ultima seară de festival o proiecţie de opt filme scurte, din şase ţări, care chestionează relaţia dintre putere şi intimitate, prezentând dansul şi corpul ca modalităţi instabile sau unificatoare. Secţiunea "Bodies and Fluidities" încearcă să răspundă unor întrebări dificile: Când devine dansul un mijloc de rezistenţă? Când se transformă într-o meditaţie asupra schimbărilor pe care timpul le imprimă corpurilor noastre? Cum tratăm cu umor un subiect atât de controversat precum obiectificarea corpului femeii? Acestea pot fi văzute pe 6 septembrie, de la 21.00, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

Competiţia naţională reuneşte şapte filme de scurtmetraj românesc sub tematica "Mazes and Gazes". Regizori şi coregrafi români problematizează corpul şi (ne)mişcarea, atingerea şi interacţiunea interumană, inclusiv noţiunea de realitate, aşa cum este ea înţeleasă în mod obişnuit. Cele şapte filme propun, într-o manieră eclectică şi detaşată, o reconfigurare a privirii asupra acestor subiecte atât de dezbătute, niciodată epuizate. Scurtmetrajele româneşti se văd pe 5 septembrie, de la 22.00, la Muzeul Ţăranului Român, în aer liber.

Lansată anul trecut, secţiunea competiţională dedicată musicalurilor avangardiste continuă şi în 2020, de data aceasta sub tematica Treats and Traps. Cele patru filme de scurtmetraj folosesc, cu umor, alimentele ca pretext pentru a vorbi despre atitudinile negative pe care le avem faţă de corpurile noastre, despre anxietatea socială cu care uneori ne confruntăm, despre modul nejustificat în care uneori ne ghidează aparenţele. Producţiile vor fi proiectate pe 4 septembrie, de la 22.30, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

Juriul BIDFF 2020 va fi format din artistul Farid Fairuz (România), producătorul Patrice Nezan (Franţa) şi coregrafa Chrysanthi Badeka (Marea Britanie).

În Competiţia Internaţională şi în cursa pentru "cel mai bun film internaţional" au intrat 21 de scurtmetraje, iar Conceptual Lab by Theo Nissim va oferi Marele Premiu, în valoare de 1.000 de euro, producţiei care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului.

Premiul pentru "cel mai bun film românesc", în valoare de 500 de euro, este oferit de ADFR - Asociaţia pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, un premiu care continuă demersul festivalului de a susţine industria creativă locală.

Premiul pentru "cel mai bun musical", în valoare de 500 de euro, oferit de Tangaj Dance, organizaţia fondatoare a festivalului, va fi acordat unuia dintre cele 4 scurtmetraje selectate anul acesta, în dorinţa de a promova noi formate de musical care abordează teme contemporane. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.