Lista muzicienilor care şi-au vândut recent drepturile de exploatare a muzicii lor ar putea să se extindă în săptămânile următoare. Simbolul rockului american Bruce Springsteen ar urma să facă acest pas, scrie Billboard.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei surse anonime citată de revistă, tranzacţia ar putea să se încheie pentru o sumă estimată între 330 şi 415 milioane de dolari. În joc sunt drepturile de publicare a muzicii, dar şi copiile originale şi definitive ale unui cântec sau album, care permit editarea, reeditarea şi remasterizarea unui disc.

Mulţi muzicieni nu le deţin pe acestea din urmă şi sunt deci incapabili să gestioneze exploatarea operei lor după cum doresc. Această situaţie a determinat-o pe Taylor Swift să-şi reînregistreze întregul catalog pentru a fi proprietara cântecelor sale. 

Transferul de drepturi de exploatare către terţi a devenit o obişnuinţă încă de anul trecut. 

Între pierderea de venituri din cauza lipsei concertelor cauzate de Covid-19 şi valorificarea operei lor, mulţi muzicieni şi-au făcut calcule şi au decis să-şi vândă o parte sau întregul catalog muzical. 

Neil Young, Shakira, Beach Boys, Stevie Nicks sau Red Hot Chili Peppers au încheiat acorduri cu societăţi de divertisment sau case de discuri pentru zeci de milioane de dolari. Cea mai mare sumă a obţinut-o Bob Dylan, 330 de milioane de dolari. Catalogul lui Dylan cuprinde peste 600 de titluri care acoperă o perioadă de 60 de ani, de la „Blowin’ in the Wind” (1962) la „Murder Most Foul” (2020).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.