Fosta actriţă Brigitte Bardot, care i-a caracterizat în 2019 pe locuitorii din insula Reunion drept „autohtoni care şi-au păstrat genele sălbatice”, a fost condamnată joi de tribunalul din Saint-Denis la plata a 20.000 de euro pentru injurii rasiale, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Urmărit penal pentru complicitate la injurii publice, Bruno Jacquelin, ataşatul de presă al fostei actriţe în vârstă de 87 de ani, a fost obligat să plătească o amendă de 4.000 de euro. La cererea angajatoarei sale, el a transmis o scrisoare litigioasă mai multor publicaţii media, între care şi AFP. 

Pe 7 octombrie, în timpul procesului, parchetul a cerut o amendă de 25.000 de euro împotriva fostei actriţe care apără cauza animalelor şi 5.000d e euro contra colaboratorului ei. Bardot, care a înfiinţat o fundaţie ce-i poartă numele şi care protejează animalele, a trimis în martie 2019 o scrisoare deschisă lui Amaury de Saint-Quentin, pe atunci prefectul insulei Réunion.

Declarându-se „invadată de scrisori (...) ce denunţă actele de barbarie ale locuitorilor asupra animalelor”, Brigitte Bardot a afirmat că „autohtonii şi-au păstrat genele lor sălbatice”. Ea a mai comparat La Réunion cu „o insulă a Diavolului” cu „o populaţie degenerată încă impregnată de tradiţii barbare care sunt rădăcinile lor”. 

Aceste invective au provocat o mare indignare în insulă. Annick Girardin, pe atunci ministru francez pentru Teritoriile de Peste Mări, i-a adresat o scrisoare deschisă fostei actriţe. „Rasismul nu este o opinie, este un delict”, i-a aminitit ministrul.

Deputatul Jean-Hugues Ratenon (LFI), Licra, Mrap şi SOS Racisme, liga pentru drepturile omului şi asociaţii şi grupuri religioase hinduse au depus plângeri contra lui Bardot. 

Brigitte Bardot le-a cerut scuze locuitorilor insulei justificându-şi furia prin ceea ce ea crede a fi „soarta tragică” a animalelor din insulă. 

Cuvintele doamnei Bardot sunt „ofensatoare, rănesc”, a estimat procuroarea  Bérengère Prudhomme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.