Câteva mii de oameni au asistat, duminică, în centrul municipiului Braşov, la Parada Junilor, deşi a plouat şi a fost frig, manifestarea având loc în fiecare an de Zilele oraşului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parada Junilor a fost cel mai aşteptat moment al Zilelor Braşovului, care se desfăşoară în acest weekend. Parada s-a desfăşurat pe traseul deja tradiţional: Piaţa Unirii, strada Mureşenilor, Bulevardul Eroilor, Strada Republicii, Piaţa Sfatului, Strada Apollonia Hirscher, strada Poarta Schei, Pietrele lui Solomon.

FOTO: Inquam Photos / Attila Szabo
FOTO: Inquam Photos / Attila Szabo

În Piaţa Unirii, şapte cete de juni au înconjurat de trei ori statuia Eroului Necunoscut, apoi au defilat călare prin centrul oraşului, însoţiţi de fanfară şi salutând oamenii prezenţi.

FOTO: Inquam Photos / Attila Szabo
FOTO: Inquam Photos / Attila Szabo

Deşi a fost amânată cu o săptămână din cauza vremii, junii i-au întâmpinat pe cei prezenţi cu tradiţionalul ”Hristos a înviat“, iar mulţimea, printre care şi mulţi turişti străini, a răspuns ”Adevărat a înviat“.

După paradă, junii s-au retras la Pietrele lui Solomon, la petrecerea câmpenească la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi. Din cauza vremii însă mulţi oameni au preferat să plece acasă după paradă.

Junii sunt ”flăcăi“ care erau luaţi din familie şi duşi pentru o perioadă la Pietrele lui Solomon, unde erau supuşi unui antrenament dur care să-i pregătească pentru apărarea cetăţii Braşovului.

Ordinea defilării cetelor de juni este deja tradiţie: primii sunt Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori, iar coloana este deschisă de fanfară. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar şi încadrat de cei doi armaşi. Vătaful poartă lenta roşie pe piept, iar armaşii, mare şi mic, albastră şi galbenă, formând astfel tricolorul.

Cele şapte cete de juni există încă de la 1700. Cea mai veche este ceata Junilor Tineri, iar ultima înfiinţată este cea a Junilor Dorobanţi, grup format din bărbaţi căsătoriţi. Ceata Junilor Tineri are aproape 30 de membri. Steagul acestora are pe o parte imaginea Liceului Andrei Şaguna, iar pe cealaltă un june călare. Ei poartă pălării cu tricolor. Junii bătrâni (1834) provin din grupul Junilor Tineri care s-au căsătorit. În fiecare an, de Rusalii, ei organizează pentru tineri ”Jocul strămoşesc din Varişte“. 

Junii curcani (1879) au pe drapel chipul lui Mihai Viteazul şi junele călăreţ. Ei poartă căciulă neagră cu ”ţoc“ şi pene de curcan. Junii Dorobanţi (1924) sunt un grup desprins din cel al Curcanilor. Junii Roşiori (1908) numără aproximativ 80 de membri şi au acelaşi steag ca Junii Curcani, dar poartă chipiu cu pompon roşu. Junii Albiori (1869) poartă căciuli albe, iar Junii Braşovecheni (1922) poartă căciuli negre cu ţugui.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.