Soţia şi compania care deţine drepturile de publicare a operei lui Jacques Levy, co-autor al unor cântece incluse pe albumul „Desire” al lui Bob Dylan din 1976, îl dau în judecată pe muzicianul american şi cer 7,25 de milioane de dolari despăgubiri după ce acesta şi-a vândut întreg catalogul către Universal Music.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul lui Dylan cu Universal încheiat la începutul lunii decembrie a anului trecut are, aparent, o valoare de 300 de milioane de dolari.

Potrivit procesului, Dylan datorează familiei lui Levy 35% din veniturile generate de piesele scrise pentru „Desire” - „Hurricane”, „Isis”, „Mozambique”, „Oh, Sister”, „Joey”, „Romance in Durango” şi „Black Diamond Bay” - şi este susţinut că asociaţii lui Dylan „au refuzat să cedeze (familiei, n.r.) partea de drept din încasări şi/sau câştiguri obţinute din vânzarea catalogului referitoare la compoziţii”.

Avocatul lui Dylan, Orin Snyder, a declarat pentru Pitchfork că procesul este „o încercare tristă de a profita nedrept din recenta vânzare a catalogului”.

„Reclamanţilor le-a fost plătit tot ce le era datorat. Suntem încrezători că vom învinge. Şi când o vom face, îi vom trage la răspundere pe reclamanţi şi consilierul lor responsabil pentru deschiderea acestui caz fără valoare”, citează The Guardian.

Bob Dylan l-a întâlnit pe Levy în primăvara anului 1974. S-au cunoscut anul următor, începând să colaboreze pentru piesa „Isis”. După mai multe sesiuni de scriere, ei au încheiat lucrul la albumul „Desire” (care cuprinde 9 melodii) în decurs de trei săptămâni petrecute în Hamptons (New York). Lansat în ianuarie 1976, albumul a primit critici împărţite. Jacques Levy a murit în 2004.

Vânzarea catalogului lui Dylan către Universal este considerată a fi cea mai mare achiziţie a drepturilor asupra muzicii unui singur compozitor. Finalul anului a fost marcat de mai multe astfel de transferuri. Muzicieni precum Stevie Nicks, Neil Young, Lindsey Buckingham, Mick Fleetwood şi Shakira au încheiat contracte similare cu Primary Wave şi Hipgnosis Songs Fund.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.