Un podcast sub forma unui serial audio din opt episoade, care îşi propune să reactiveze memoria pop culturală a oraşului Timişoara, în special cea legată de reprezentarea ei în muzica locală şi felul în care aceasta a reacţionat la diversele contexte culturale şi sociopolitice, a fost lansat în cadrul proiectului Arhiva de Sunet: Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin intermediul unei serii de interviuri cu artişti, jurnalişti, lucrători culturali şi comentatori, realizatorii podcastului Arhiva de Sunet: Timişoara - jurnaliştii Paul Breazu şi Ionuţ Dulămiţă, alături de cercetătorul şi teoreticianul Mihai Lukács - explorează reprezentarea oraşului în şi prin muzica produsă în acest spaţiu, precum şi contribuţia producţiei culturale urbane în construcţia unei identităţi locale.

Pornind de la piese şi poveşti muzicale specifice, serialul audio Arhiva de Sunet: Timişoara abordează teme precum legătura dintre spaţiul urban al Timişoarei şi reprezentările lui în muzică, reflectarea straturilor economice în peisajul muzical local şi poziţionarea artiştilor în relaţia cu acestea, legătura dintre tehnologia producţiei muzicale şi istoria oraşului.

Pacha Man, Ilie Stepan (Pro Musica), Octavian Horvath (Implant Pentru Refuz), Ovidiu Mihăiţă (Teatrul Auăleu, Haos), Aron Madon/Admina, Adi Crăciun (vvvlv) sunt printre artiştii intervievaţi de Arhiva de Sunet, alături de scriitorii Adriana Babeţi şi Radu Pavel Gheo, jurnaliştii Doru „Rocker” Ionescu, Mimo Obradov, Flavius Băican, Vlad Tăuşance, sociologul Emanuel Copilaş.

Primul episod al podcastului Arhiva de Sunet: Timişoara este disponibil pe YouTube (https://bit.ly/3DJRFbB), Spotify (https://spoti.fi/3l1403P), Apple Podcasts (https://apple.co/3xegZUw) şi Google Podcasts (shorturl.at/eCJTV). În zilele următoare, pe aceleaşi platforme vor fi disponibile şi celelalte episoade.

„Din avion privind, poate că Timişoara este mediul ideal pentru a observa relaţia muzicii, a culturii în general, cu spaţiul sociopolitic: contextul istoric, contextul (multi)cultural, poziţia geografică, o oarecare iluzie a grandorii, până la urmă. De fapt, toate acestea revin obsesiv şi atunci când coborâm din el, în răspunsurile celor cu care am stat de vorbă. Ba chiar se transferă în interpretarea a ceea ce am putea numi «Fenomenul Timişoara», sintagmă care poate intra în discuţie încărcată de nuanţele unui excepţionalism care uneori ne-a făcut să ridicăm din sprâncene. Dincolo de asta, judecând lucrurile într-o convenţie cvasifactualistă, există momente memorabile în istoria oraşului, în care lucrurile s-au articulat într-un anume fel, de la desantul rock din anii ‘60-’70, marcat de nume precum Sfinţii/Phoenix, Clasic 20, Progresiv TM, Pro Musica, ca să le citez doar pe cele cu rezonanţe, la cohorta black metal de la mijlocul anilor ‘90, de la subculturile punk şi rave din acelaşi deceniu şi o formaţie dance pop legendară şi esenţială, numită Genius, de la memoria unui concert Lepa Brena pe stadionul Politehnicii Timişoara, ţinut cândva la mijloc de ani ‘80, la Carmen Şerban sau Stana Izbaşa", spune Paul Breazu, unul dintre realizatorii podcastului Arhiva de Sunet: Timişoara.

Proiectul continuă un program anterior, podcastul Arhiva de Sunet, care a fost nominalizat în 2021 la Premiile AFCN pentru categoria Activare culturală în spaţiul public.

Arhiva de Sunet: Timişoara este un proiect al Centrului Dialectic şi este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziţia Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conţinutul proiectului cultural şi modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor şi beneficiarului finanţării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conţinutul materialului şi modul în care acesta ar putea fi folosit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.