Ara Malikian, violonist spaniol cu origini libaneză şi armeană, a susţinut, joi seară, primul său concert în România, în care a interpretat, alături de şase instrumentişti, compoziţii proprii, lucrări clasice, dar şi coveruri după formaţiile Radiohead şi Led Zeppelin.
Cu aer de spadasin, Ara Malikian a propus publicului să-l însoţească într-o călătorie muzicală, pornind din România şi trecând prin Liban, Germania, Anglia şi Spania, marcând etape ale existenţei sale.
”Vă invit să facem o călătorie prin mai multe ţări şi mai multe stiluri muzicale”, a spus el în deschiderea concertului de la Sala Radio din Bucureşti.
Prima lucrare interpretată a fost ”Ciocârlia” lui Angheluş Dinicu. ”Nu ştiu dacă ne-a ieşit bine. Am fost foarte emoţionaţi să cântăm «Ciocârlia» aici, acum. Muzica românească este foarte importantă, mai ales pentru violonişti”.
De-a lungul a două ore, violonistul a povestit, amuzat, istorii din viaţa sa - a plecat în Germania la numai 15 ani şi, timp de patru ani a cântat la nunţi evreieşti, în Anglia a colaborat cu Boy George, însă lăsându-se fascinat de o trupă abia lansată, la acel moment, a fost dat afară din grupul starului britanic, iar în Spania a petrecut 7 ani ca membru al Orchestrei Simfonice din Madrid.
”Am fost norocos pentru că am ajuns să cânt în grupul lui Boy George. Eu prefer Queen. A fost bine, până când m-a dat afară. Eram la un festival şi mai aveam o oră până să urcăm pe scenă. În acest timp, am ajuns la o altă scenă şi acolo am urmărit timp de trei ore una dintre trupele cele mai interesante - Radiohead”, a povestit Ara Malikian, făcând astfel o introducere a piesei ”Paranoid Android” a trupei britanice.
În 1996, s-a stabilit în Spania, iar istorisirea sa a făcut legătura cu lucrarea ”La Vida Breve” a lui Manuel de Falla. Tot din ţara lui Don Quijote, violonistul a prezentat spectatorilor şi o versiune proprie a unei compoziţii semnate Paco de Lucia, ”cel care a dus flamenco dincolo de graniţele Spaniei”.
”Promit că data viitoare când voi veni voi vorbi româneşte”, a mai spus instrumentistul care a interpretat şi două compoziţii proprii. Una dintre acestea, în premieră mondială, cealaltă, inspirată de fiul său.
”Nu sunt compozitor, dar, uneori, în viaţă se întâmplă lucruri care mă inspiră”, a afirmat Ara Malikian, adăugând că, în urmă cu un an şi jumătate a devenit tată, iar fiului său, Cairo, i-a dedicat un vals.

Din setlistul serii au făcut parte şi lucrări de Antonio Vivalvi, Egberto Gismonti şi Johann Sebastian Bach. Un moment aşteptat cu nerăbdare de cei prezenţi a fost coverul după una dintre cele mai cunoscute piese ale formaţiei britanice Led Zeppelin, ”Kashmir”.
”Dacă vă întâlniţi cu tata, să nu-i spuneţi că am cântat asta”, a glumit Malikian, explicând că părintele său, de asemenea violonist, nu agrea ideea ca fiul său adolescent să asculte muzică rock.
Piesa ”1915”, compusă de Ara Malikian în memoria armenilor dispăruţi în genocidul de la începutul secolului trecut, a cărui victimă a fost şi bunicul său, a încheiat show-ul de la Bucureşti.
Cu intenţia de a se întoarce pe scenele din România, Ara Malikian a părăsit Sala Radio aplaudat la scenă deschisă de cei aproximativ 800 de spectatori.
Între muzicienii care au urcat alături de Ara Malikian pe scena de la Bucureşti s-au aflat prim-violonistul Orchestrei Simfonice din Madrid, Jorge Guillén, care cântă la o vioară Mathias Thir din 1776, violonistul Humberto Armas din Venezuela, profesor de muzică de cameră la Conservatorul Aragon, percuţionistul Nantha Kumar, din Singapore, şi percuţionistul Hector El Turco.
Năacut în 1968, în Beirut, Ara Malikian a lansat 29 de materiale de studio şi a semnat muzica pentru nouă producţii cinematografice, între care "Vorbeşte cu ea/ Hable Con Ella" şi "Proasta creştere/ La Mala Educación", de Pedro Almodóvar. A fost distins cu numeroase premii, precum "Felix Mendelssohn" (1987, Germania), "Pablo Sarasate" (1995, Spania), "Niccolo Paganini" (Italia) şi International Artists Guild (SUA), şi a primit o nominalizare la Latin Grammy Awards, în 2015, la categoria Best long duration Music Video.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.