Regizorul Cristi Iftime, selectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul 2017, cu lungmetrajul său de debut, ”Mariţa”, a explicat după proiecţia de la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) că pelicula arată ce rămâne din trecut şi se reflectă în prezent, fiind un drum înapoi spre copilărie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Distins cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia "East of the West" a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary, ”Mariţa” este un road-movie despre familie şi legăturile dintre membrii acesteia.

Filmul îl are în centru pe Costi, care alege să îl viziteze, în ajunul Sărbătorilor, pe tatăl său. Împreună, cei doi ajung să se întâlnească cu restul familiei şi, după un drum lung, petrec o seară în care deapănă amintiri.

”Poveştile au un rol important în film, dar sunt şi gesturi reflexe care înlocuiesc flashback-ul. A avut o miză mare să arăt ce rămâne din trecut în prezentul pe care îl arăt în film. Ce urme lasă el”, a spus regizorul.

Dialoguri multe şi secvenţe lungi - este una dintre caracterizările lungmetrajului. ”Am fost destul de strict cu textul”, a adăugat Iftime. ”Este şi un moment de improvizaţie, dar am avut grijă cu actorii. Am avut multe variabile şi totul a fost repetat mult înainte”.

Povestea filmului a pornit de la o secvenţă la care a asistat regizorul - el şi ea, divorţaţi de mai mult timp, se îndreaptă împreună din obişnuinţă spre maşina care a aparţinut cuplului. În jurul acestei idei ilustrate la finalul filmului, Cristi Iftime a construit ”Mariţa”.

”Am fost fascinat de personajul Sandu, de cum e să fii purtat de viaţă. Pare ceva foarte liber. Este, în acelaşi timp, foarte tonic, dar are şi o tristeţe, la care am lucrat mult cu Adrian Titieni. Nu e un film contextualizat social. E un parcurs spre copilărie, spre trecut”.

Din distribuţie mai fac parte Alexandru Potocean, Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache şi Ana Ciontea.

”Mariţa” a fost filmat în ianuarie 2016, iar scenariul este semnat de Cristi Iftime împreună cu Anca Buja. 

O producţie Hi Film Productions, în coproducţie cu deFILM, filmul va avea premiera în cinematografele româneşti pe 1 decembrie.

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, ajuns la cea de-a 14-a ediţie, se va încheia duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.