Actriţele Juliette Binoche şi Emmanuelle Béart, precum şi alte 1.400 de personalităţi ale culturii din Franţa s-au arătat "îngrijorate de această mobilizare istorică" şi denunţă într-o petiţie, publicată sâmbătă, "o represiune care se agravează în fiecare săptămână", potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vestele galbene: Nu ne lăsăm înşelaţi!". Acesta este titlul petiţiei publicate pe site-ul cotidianului Libération, sâmbătă, pentru a susţine mişcarea "vestelor galbene", din nou în stradă pentru a 25-a săptămână consecutivă. Ea este semnată de actriţele Juliette Binoche şi Emmanuelle Béart, scriitorii Édouard Louis sau Annie Ernaux, preum şi de alte 1.400 de personalităţi ale culturii din Franţa. Ei salută "o mişcare pe care puterea încearcă să o discrediteze şi să o reprime sever, în timp ce violenţa cea mai ameninţătoare este cea economică şi cea socială". 

Lansată la mijlocul lunii noiembrie, această mişcare inedită în Franţa continuă să organizeze în fiecare sâmbătă manifestaţii în toată ţara pentru a contesta politicile sociale şi fiscale ale Guvernului, chiar dacă mobilizarea a fost slabă în aceste ultime săptămâni.  

Potrivit semnatarilor petiţiei, mişcarea "reclamă lucruri esenţiale: o democraţie mai directă, justiţie socială şi fiscală mai ample, măsuri radicale în faţa stării de urgenţă ecologică". "Vestele galbene suntem noi", insistă ei, declarându-se "absolut îngrijoraţi de această mobilizare istorică". 

"Vom continua să ne indignăm, mai puternic, mai frecvent, mai uniţi", spun semnatarii pe platforma nousnesommespasdupes.fr.

Înainte de această petiţie, scriitoarea Danièle Sallenave, membră a Academiei franceze, şi-a arătat sprijinul pentru această mişcare a "vestelor galbene" într-un scurt eseu intitulat "Jojo le gilet jaune" (Gallimard) care denunţâ "dispreţul de clasă" faţă de protestatarii, care provin în mare parte din medii sociale modeste.

Ministerul Francez de Interne a anunţat că 18.900 de “veste galbene” au protestat în toată ţara, sâmbătă, în a 25-a săptămână de manifestaţii împotriva politicilor Guvernului. În prima sâmbătă de proteste, la 17 noiembrie 2018, au ieşit în stradă 282.000 de francezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.