Actorul britanic Jeremy Irons va fi preşedintele juriului internaţional al celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, care va avea loc între 20 februarie şi 1 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un scurt mesaj transmis organizatorilor, Irons a spus că este onorat să fie preşedintele juriului şi că admiră de mult timp festivalul, de fiecare dată participând cu plăcere.

Jeremy Irons a fost invitat al Berlinalei pentru prima dată în 2011. El a jucat rolul principal în „Margin Call”, de J.C. Chandor, selectat atunci în competiţie. Actorul a revenit la festival în 2013, cu filmul „Night Train to Lisbon” al lui Bille August, prezentat în afara competiţie.

Irons, născut pe 19 septembrie 1948, este actor de teatru, film şi televiziune. Recunoaşterea internaţională a venit în 1981, odată cu rolurile din serialul „Brideshead Revisited” şi drama „The French Lieutenant’s Woman”, regizată de Karel Reisz, în care a jucat alături de Meryl Streep.

Înainte de lansarea carierei cinematografice, el a jucat în spectacole pe West End, iar ca membru al Royal Shakespeare Company, a rămas fidel scenei. În 1984, a debutat pe Broadway, în „The Real Thing” al lui Tom Stoppard şi a fost recompensat cu un premiu Tony pentru rolul în acest spectacol.

A fost premiat cu un Glob de Aur şi un trofeu Oscar în 1991 pentru rolul interpretat în filmul „Misterul familiei Von Bulow/ Reversal of Fortune”. În 2002, a primit un trofeu César onorific, iar în 2006, un Glob de Aur pentru rolul secundar din serialul „Elizabeth I”.

S-a remarcat în multe alte filme, precum „Iubita locotenentului francez”, „Casa spiritelor”, „Lolita”, „Callas Forever”, „Neguţătorul din Veneţia”, „Regatul Cerului”, „Panică pe Wall Street” şi în serialul de televiziune „Familia Borgia”. Cel mai recent, el poate fi văzut în serialul HBO „Watchmen”.

A lucrat cu regizori precum David Lynch („Inland Empire”, 2006), Ridley Scott („Kingdom of Heaven”, 2005), Volker Schlöndorff („Swann in Love”, 1984), Louis Malle („Damage”, 1992) şi Bernardo Bertolucci („Stealing Beauty”, 1996).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.