Actorul israelian David Cunio ar fi fost răpit de Hamas alături de soţia sa, de fiicele sale în vârstă de 3 ani, de cumnata şi de nepoata sa în timpul masacrului de sâmbătă, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunio, care a debutat în 2013 în lungmetrajul "Youth", care a avut premiera la Berlinale, alături de fratele său geamăn Eitan Cunio, era rezident al Nir Oz, un kibbutz din sudul Israelului care a fost scena unora dintre cele mai grave atrocităţi comise de teroriştii palestinieni.

Cumnatul lui Cunio, Aharon Aloni, a declarat pentru CNN că actorul s-a trezit sâmbătă dimineaţă la zgomotul bombelor şi s-a refugiat în adăpostul antiaerian din casa sa, alături de soţia sa Sharon, de gemenele de 3 ani ale cuplului, de sora lui Sharon, Danielle, şi de fiica ei, Amelia, în vârstă de 5 ani. Însă, după ce teroriştii au dat foc casei lor, familia a fost nevoită să fugă şi de atunci nu a mai fost văzută sau auzită, ceea ce a determinat oficialii să creadă că se numără printre cele 150 de persoane care au fost răpite în Gaza.

"Ne-am trezit sâmbătă cu alarmele şi i-am sunat", a spus Aloni. "Ne-au spus că sunt în camera de siguranţă şi că sunt terorişti în kibbutz. Ne-au spus că pot auzi terorişti la vecinii lor şi după 10 sau 20 de minute ne-au spus că au auzit terorişti în casa lor şi că nu sunt siguri că vor reuşi să supravieţuiască. Au spus 'Te iubesc'. Mai târziu am primit un mesaj că părăsesc casa şi asta a fost ultima dată când am auzit de ei". 

"Toată această situaţie nu înseamnă militari împotriva militarilor", a adăugat Aloni. "Este o armată - nu mai puţin decât atât, Hamas este o armată - împotriva civililor. Mame, surori, copii, [nepoatele] mele de 3 ani, [nepoata] mea de 5 ani este acolo. Tot ce vreau este să le văd din nou".

Atacul de sâmbătă - în care au fost ucişi şi sute de tineri la un festival de muzică - a fost cel mai sângeros din istoria Israelului şi cel mai grav atac împotriva evreilor de la Holocaust încoace. Peste 1.000 de victime au fost confirmate ca fiind decedate, în timp ce peste 2.000 au fost rănite.

Atacurile au avut loc în timpul Shabbatului, la aproape 50 de ani de când o ligă de naţiuni arabe a lansat un atac asupra Israelului în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de războiul de Yom Kippur. Nu este surprinzător faptul că industria israeliană a filmului şi a televiziunii - ca şi cea mai mare parte a ţării - s-a închis, în timp ce ţara se resimte în urma atacului.

Tom Shoval, care a regizat filmul premiat "Youth", a vorbit cu Variety despre răpirea lui Cunio şi despre speranţa că actorul şi familia sa vor fi găsiţi în viaţă. "Sâmbăta aceasta s-a întâmplat acest coşmar şi nu avem prea multe informaţii despre locul în care se află şi presupunem că sunt ţinuţi în Gaza", a spus Shoval. "Este vorba despre el, soţia lui şi copiii gemeni. Sper că vor fi eliberaţi în curând şi că nu li s-a întâmplat ceva mai îngrozitor". 

Shoval a făcut apel la guvernele din Occident să ajute la localizarea şi recuperarea ostaticilor Hamas din Gaza. "Este crucial şi important că nu mai este mult timp şi trebuie să facem tot ce putem pentru a elibera aceşti ostatici, printre care se numără copii şi bătrâni, şi pentru a-i aduce acasă. Aceasta este o urgenţă reală". 

Producătorul "Holy Spider", Sol Bondy, care a coprodus şi "Youth", a declarat pentru Variety: "A implica civili în acest conflict teribil este o tragedie pură, de ambele părţi. Guvernele ar trebui să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-i ţine pe oameni departe de asta - şi pentru a asigura întoarcerea în siguranţă la casele lor. Fiind eu însumi tată a doi copii, nu-mi pot imagina prin ce trebuie să treacă David şi soţia sa şi mă rog pentru întoarcerea lor în siguranţă". 

Kirsten Niehuus, şefa finanţatorului german Medienboard Berlin-Brandenburg, care a sprijinit financiar "Youth" în 2013, a adăugat: "Noi, ca Medienboard, avem legături foarte puternice cu comunitatea cinematografică israeliană. Împărtăşim durerea cu poporul israelian şi condamnăm atacurile crude asupra unor oameni nevinovaţi. Îi îndemnăm pe răpitori să îşi elibereze ostaticii şi să redeschidă astfel uşa pentru a preveni alte vărsări de sânge". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.