Actorul american George Clooney îndeamnă la boicotarea a nouă hoteluri de lux care au legătură cu sultanul din Brunei, bogat stat petrolier din Asia de Sud-Est care se pregăteşte să istaureze pedeapsa cu moartea în cazul persoanelor homosexuale sau a celor care comit adulter invocând şaria, legea islamică, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 3 aprilie, "naţiunea din Brunei va începe să biciuirea şi uciderea cu pietre a oricărui cetăţean convins că este homosexual. Înţelegeţi bine", a scris George Clooney într-un articol reprodus de site-ul Deadline. 

Noua legislaţie din Brunei, situat în insula Borneo, prevede de asemenea amputarea unei mâini sau a unui picior pentru furt. 

Acest stat monarhie cu 430.000 de locuitori este condus cu mână de fier de sultanul Hassanal Bolkiah din 1967. Introducerea progresivă a şariei a fost anunţată în 2013, dar punerea în aplicare a acestor măsuri au fost întârziate de chestiuni practice şi din cauza opoziţiei apărătorilor drepturilor omului. 

Sultanul este "unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume" şi deţine "Agenţia de investiţii din Brunei" care, la rândul ei, este proprietara a "nouă dintre cele mai prestigioase hoteluri din lume", continuă George Clooney. 

Actorul a transmis şi o listă a acestora: The Dorchester (Londra), 45 Park Lane (Londra), Coworth Park (Regatul Unit), The Beverly Hills Hotel (Beverly Hills, Statele Unite), Hotel Bel-Air (Los Angeles, Statele Unite), Le Meurice (Paris), Hà´tel Plaza Athénée (Paris), Hotelul Eden (Roma) şi Hotelul Principe di Savoia (Milano, Italia).

"Am stat în multe dintre ele, în unele chiar recent, pentru că nu mi-am făcut temele şi nu am ştiut cine le deţine", recunoaşte actorul american. 

"De fiecare dată când rezervăm o cameră sau organizăm o reuniune sau participăm la cine în unul dintre cele nouă hoteluri, punem bani direct în buzunarul oamenilor care aleg să îşi ucidă cu pietre propriii concetăţeni homosexuali sau acuzaţi de adulter", a afirmat el. 

"Brunei este o monarhie şi un boicot nu va avea un mare efect pentru a schimba legea. Vom contribui cu adevărat la finanţarea acestor încălcări ale drepturilor omului?", s-a întrebat Clooney. 

Şi a adăugat: "După anii în care am avut de-a face cu regimuri criminale, am învăţat că nu le puteţi face să se simtă ruşinate, dar puteţi face de ruşine băncile, finanţatorii şi instituţiile care fac afaceri cu acestea şi aleg să întoarcă privirea".                

Biroul prim-ministrului din Brunei a transmis sâmbătă un comunicat în care aminteşte că ţara are "un dublu sistem judiciar", unul islamic, care se aplică doar musulmanilor (mai mult de două treimi din populaţie), şi altul civil, care îi priveşte pe toţi cetăţenii ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.