Academia Europeană de Film (EFA) face un apel pentru eliberarea cineastului ucrainean Oleg Sentsov, care de mai bine de trei luni este în greva foamei. Reprezentanţii instituţiei îl roagă pe Vladimir Putin: "Domnule preşedinte, aveţi milă, eliberaţi-l pe Oleg Sentsov!".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicaţii din lumea întreagă, şefi de state, secretariate străine, membrii ai Parlamentelor şi ai Parlamentului European, cetăţeni se unesc marţi într-o voce pentru a-i cere preşedintelui Putin un apel la umanitate: "Domnule preşedinte, aveţi milă, eliberaţi-l pe Oleg Sentsov!".

"Ce trebuie să se mai întâmple până când cei aflaţi la putere să îşi arate în sfârşit umanitatea?", se întreabă membrii Academiei. 

"Destul e destul: Haideţi să nu privim cum Oleg Sentsov moare - să declarăm ziua de marţi, 14 august, "Ziua Oleg Sentsov!", se arată pe site-ul EFA. 

Academia Europeană de Film a mai protestat pe 10 iulie în faţa ambasadei ruse din Berlin pentru eliberarea cineastului ucrainean Oleg Sentsov. 

Un colectiv de personalităţi internaţionale, printre care ministrul francez al Culturii, Françoise Nyssen, regizorii Jean-Luc Godard, David Cronenberg şi Ken Loach, au lansat în publicaţia Le Monde un apel pentru eliberarea cineastului. 

Oponent al anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, Sentsov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme" într-un proces calificat drept "stalinist" de ONG-ul Amnesty International şi criticat de Kiev, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

El a început greva foamei pe 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor ucrainenilor "prizonieri politici" care sunt închişi în Rusia.

Avocatul lui Sentsov, Dmitri Dinzé, care i-a făcut o vizită în închisoare săptămâna trecută, a indicat pentru AFP că regizorul a pierdut 30 de kilograme şi suferă de probleme cardiace.

Guvernele occidentale conduse de preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi de alte personalităţi ca scriitorul american Stephen King sau actorul american Johnny Depp, au cerut Kremlinului să-l elibereze pe Oleg Sentsov.

Curtea europeană a drepturilor omului (CEDH) a cerut la sfârşitul lunii iulie Rusiei să acorde "îngrijiri potrivite" cineastului ucrainean.

Preşedintele rus şi cel ucrainean, Vladimir Putin şi Petro Porochenko, au vorbit în iunie la telefon despre un eventual "schimb de prizonieri" între cele două ţări, dar această eventualitate nu s-a concretizat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.