Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că Rusia ar trebui să suporte costurile pagubelor cauzate de invadarea Ucrainei, dar că există ”obstacole legale semnificative” în calea confiscării importantelor active ruseşti îngheţate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yellen, vorbind telefonic cu reporterii în timpul unei călătorii surpriză la Kiev, a spus că Statele Unite vor studia apelurile Ucrainei de a impune sancţiuni sectorului energetic nuclear al Rusiei, dar trebuie să fie ”conştienţi” de potenţialele consecinţe ale unei astfel de acţiuni asupra aliaţilor occidentali.

Yellen a spus că Statele Unite şi aliaţii săi discută strategii pentru a se asigura că Rusia plăteşte pentru devastările provocate de războiul său, aflat acum la al doilea an, cu estimări de sute de miliarde de dolari, care cresc în fiecare zi.

Washingtonul a confiscat activele folosite în activităţi criminale, dar banca centrală şi alte fonduri mari de active îngheţate prin sancţiuni sunt o altă problemă.

”La această scară mică, avem bunuri confiscate, dar cu siguranţă există provocări legale în a face mai mult decât atât”, a spus ea.

Statele Unite şi aliaţii occidentali au confiscat peste 300 de miliarde de dolari din activele în valută străine ale băncii centrale ruse, îngheţate de sancţiuni.

Activele sunt deţinute în străinătate, cu o parte semnificativă la Federal Reserve Bank din New York, dar rămân în proprietatea Rusiei.

Unii oficiali europeni au cerut confiscarea lor completă, iar premierul ucrainean Denis Şhmihal a spus că el şi Yellen au discutat luni despre această problemă.

URANIUL RUS

Sectorul energiei nucleare din Rusia a scăpat până acum de mai multe runde de sancţiuni, parţial pentru că un număr de ţări, inclusiv Franţa, se bazează pe grupul rus Rosatom pentru aprovizionarea cu uraniu.

"Vrem să privăm Rusia de venituri. De asemenea, trebuie să analizăm potenţialele consecinţe ale sancţiunilor pentru noi şi partenerii noştri", a declarat Yellen reporterilor.

Ea a repetat, de asemenea, că Statele Unite au avertizat China cu privire la ”consecinţele cu adevărat grave” în cazul în care guvernul de la Beijing, firmele chineze sau instituţiile financiare oferă sprijin material efortului de război al Rusiei sau ajută Moscova să evite sancţiunile SUA.

”Este ceva ce nu am tolera”, a adăugat ea.

Întrebată despre ce asigurări a primit că Ucraina foloseşte în mod responsabil peste 14 miliarde de dolari din ajutorul economic şi bugetar direct al SUA, Yellen a spus că există controale puternice asupra fondurilor distribuite prin intermediul Băncii Mondiale, dar este important ca Ucraina să îşi continue lupta împotriva corupţiei şi eforturile de guvernanţă.

”Preşedintele (ucrainean) (Volodimir) Zelenski se angajează să rezolve problema şi este în curs de a pune în aplicare, de exemplu, directori numiţi independent în unele dintre cele mai mari firme de stat”, a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.