Serviciul de comunicare deţinut de Facebook a început să testeze o facilitate proprie de backup pentru Android, independentă de Google Drive, care criptează datele salvate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Versiunea beta a aplicaţiei WhatsApp pentru Android a început să ofere utilizatorilor opţiunea salvării criptate a datelor. Aceasta va fi făcută integral de WhatsApp şi nu va mai avea nevoie de acces la Google Drive.

Există două considerente importante care diferenţiază noua facilitate WhatsApp de backup-ul realizat cu Google Drive pe Android sau cu iCloud pe iPhone, ambele derivând din faptul că datele sunt criptate.

În primul rând, datele salvate nu pot fi accesate de nimeni, nici de Facebook, fără cheia unică folosită pentru criptare. Asta înseamnă că, spre deosebire de Google Drive şi iCloud, guvernele vor trebui să găsească o soluţie pentru a sparge criptarea, atunci când vor cere Facebook acces la datele utilizatorilor.

Pe de altă parte, este o armă cu două tăişuri. Utilizatorul va trebui să stabilească o parolă pentru salvarea backup-urilor criptate. Dacă uită parola, nu va mai avea nicio altă posibilitate de a-şi accesa propriile date, în afară de spargerea criptării, care este puţin probabilă în cazul utilizatorilor obişnuiţi.

Backup-ul criptat, care nu se ştie exact când va fi disponibil în versiunea finală a aplicaţiei, este una din numeroasele funcţii pe care WhatsApp le testează în prezent. Serviciul Facebook are în lucru, printre altele, o funcţie de ştergere automată a mesajelor după ce sunt văzute şi funcţionarea independentă pe mai multe dispozitive.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.