Volkswagen (VW) a ajuns la un acord cu autorităţile din Statele Unite pentru răscumpărarea a aproape 500.000 de automobile diesel prevăzute cu softurile care reduc emisiile în timpul testelor de poluare, au declarat miercuri două persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O altă sursă, citată de Bloomberg, a declarat că Volkswagen a convenit să aloce cel puţin 10 miliarde de dolari pentru daunele civile solicitate de autorităţile americane şi procesele intentafte de proprietarii de maşini diesel.

Producătorul german ar urma să informeze joi un judecător federal, în timpul unei audieri care va avea loc la San Francisco, că a convenit să ofere răscumpărarea a până la 500.000 de automobile diesel cu motoare de 2 litri vândute în SUA, ale căror emisii depăşesc normele admise, au spus sursele.

Între aceste automobile se află sedanul Jetta, modelul compact Golf şi Audi A3, comercializate din 2009.

Programul de răscumpărare nu se aplică unor 80.000 de vehicule diesel mai mari, cu motoare de 3 litri, care la rândul lor depăşesc normele de poluare din SUA, între acestea fiind modele Audi şi Porsche, au precizat persoanele.

Acţiunile Volkswagen listate la bursa americană au urcat cu aproape 6% în urma informaţiilor.

VW a admis în septembrie anul trecut că a manipulat testele de poluare pentru 11 milioane de vehicule la nivel mondial, începând din 2009, provocând un scandal care a afectat imaginea producătorului auto german.

În cadrul acrodului cu autorităţile americane, inclusiv cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, VW a acceptat înfiinţarea unui fond pentru despăgubirea proprietarilor de maşini, a spus o a treia sursă.

Fondul va fi în valoare de peste 1 miliard de dolari, care se va adăuga costurilor de răscumpărare a automobilelor, dar nu este clar ce despăgubire va primi fiecare proprietar de maşină, a explicat sursa.

Volkswagen s-ar mai putea oferi să repare vehiculele diesel care poluează, dacă autorităţile de reglementare vor aproba soluţiile propuse, au spus sursele.

Un purtător de cuvânt al VW, precum şi reprezentanţii EPA şi ai Departamentului de Justiţie au refuzat să comenteze.

VW va plăti compensaţii proprietarilor de vehicule diesel, care vor putea opta fie să le revândă companiei fie ca acestea să fie reparate, a spus una dintre surse.

Proprietarii care îşi vor revinde vehiculele vor primi o sumă suplimentară de bani, pe lângă valoarea estimată a vehiculelor de dinainte de izbucnirea scandalului.

Deţinătorii maşinilor vor avea la dispoziţie doi ani pentru a decide dacă vor să îşi revândă vehiculele sau ca acestea să fie reparate.

Nu este clar dacă VW va avea dreptul să revândă vehiculele răscumpărate, a spus sursa.

Acordul cadru convenit cu autorităţile americane a avut loc după discuţii intense, în ultimele zile, la biroul mediatorului Robert Mueller, fost director al FBI, implicat şi rezolvarea a peste 500 de procese civile intentate împotriva gruului General Motors.

La discuţii au participat toate agenţiile guvernamentale implicate şi avocaţii principalilor reclamanţi.

Unele elemente ale acordului sunt încă în discuţie, au spus sursele, adăugând că acordul final ar putea suferi modificări.

În luna martie, judecătorul districtual Charles Breyer a dat termen VW până pe 21 aprilie ”să anunţe o propunere concretă pentru scoaterea din circulaţie a vehiculelor poluante”.

Breyer a spus în martie că propunerea VW poate include un plan de răscumpărare sau o soluţie tehnică aprobată de autorităţile de reglementare, care să permită ca vehiculele să poată circula în continuare, cu unele modificări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.