Premierul Viorica Dăncilă a primit, joi, delegaţia de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a subliniat creşterea economică înregistrată de România în primul trimestru din acest an şi faptul că datoria publică este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Potrivit Executivului, datoria publică reprezintă 38,7% din PIB la finalul lunii martie 2019, fiind sub media europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Guvernului, premierul Viorica Dăncilă a primit, joi, delegaţia de experţi a FMI, condusă de Jaewoo Lee, şeful misiunii Fondului pentru România şi Bulgaria, aflată în vizita anuală de evaluare a situaţiei macroeconomice, procedură de consultare periodică cu autorităţile naţionale.

Viorica Dăncilă a subliniat că România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană, tendinţă care, potrivit prognozelor, va continua în următorii ani.

Pentru 2019, avansul economic este estimat la 5,5% din PIB, în condiţiile unui an agricol normal şi ale redresării sectorului serviciilor şi investiţiilor, iar în 2020, creşterea economică este estimată la 5,7%.

"Chiar în această dimineaţă Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică ne-au dat din nou veşti bune legate de creşterea Produsului Intern Brut. România înregistrează a doua cea mai mare creştere economică din UE pe primul trimestru al acestui an. Este un avans sustenabil, la care au contribuit aproape toate ramurile economiei. Datele oficiale privind evoluţia economică validează măsurile guvernamentale şi ne confirmă că suntem pe drumul cel bun", a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acesteia, investiţiile se vor consolida pe fondul unei îmbunătăţiri în implementarea proiectelor finanţate din fonduri UE, în condiţiile în care rata absorbţiei a crescut la 29%, foarte aproape de media europeană de 31%, a creşterii veniturilor populaţiei, precum şi a amplificării şi diversificării surselor bugetare naţionale de finanţare.

Viorica Dăncilă a transmis că măsurile de stimulare fiscală acordate de Guvern sectorului construcţiilor au condus la o revigorare semnificativă a acestei activităţi în trimestrul I 2019, evoluţie pozitivă care va contribui la creşterea economică, precum şi la redinamizarea investiţiilor.

Totodată, prim-ministrul a arătat că ocuparea forţei de muncă are o dinamică pozitivă, concomitent cu majorarea consistentă a salariilor atât în mediul privat, cât şi în sectorul public. De asemenea, România îşi menţine nivelul de competitivitate, înregistrând o creştere robustă a exporturilor şi continuă să obţină câştiguri semnificative în cota de piaţă la export, captând o parte tot mai mare din comerţul legat de lanţurile de producţie ale UE.

Un alt aspect subliniat de premierul Dăncilă a fost faptul că România are una dintre cele mai mici datorii publice guvernamentale din Uniunea Europeană, fiind sub pragul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Datoria publică reprezintă 38,7% din PIB la finalul lunii martie 2019, potrivit legislaţiei naţionale, iar în conformitate cu metodologia UE, datoria administraţiei publice este de 34,9% din PIB, raportată la aceeaşi dată.

"Executivul va continua aplicarea Programului de Guvernare, în beneficiul românilor, în condiţiile asigurării echilibrelor economice menite să vizeze o dezvoltare sustenabilă a României, prin măsuri care vor duce la creşterea investiţiilor şi o alocare eficientă a resurselor", a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Trivit acesteia, Guvernul are în vedere, în continuare, stimularea creşterii economice sustenabile, susţinerea investiţiilor, îmbunătăţirea şi simplificarea legislaţiei fiscale, ca urmare a dialogului cu mediul de afaceri, modernizarea şi îmbunătăţirea activităţii administraţiei fiscale, în scopul creşterii colectării veniturilor.

La întrevedere au mai participat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şeful Cancelariei Primului-Ministru, Costin Mihalache, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.