Creşterea economiei României din primul trimestru al acestui an, de 4,2%, serie ajustată, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este a cincea din Uniunea Europeană (UE), iar motorul creşterii economice îl vor reprezenta în acest an investiţiile, a afirmat marţi vicepremierul Viorel Ştefan, în a doua intervenţie din ultima săptămână, după criticile venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu o săptămână, Ştefan a spus că veniturile bugetare au crescut cu 11,8% în primele patru luni, până la 89,6 miliarde lei, după ce Klaus Iohannis a criticat Guvernul condus de Viorica Dăncilă pentru rezultatele din primul trimestru.

Potrivit datelor Eurostat, ţările care au avut un avans economic mai mare decât România, în primele trei luni, sunt Letonia (+5,2%), Polonia (+4,9%), Ungaria (+4,7%) şi Cehia (+4,5%). Datele sunt ajustate sezonier.

Totuşi, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, economia României a stagnat în primele trei luni, faţă de ultimele trei luni din 2017, fiind singura ţară din UE care nu a înregistrat creştere din acest punct de vedere.

Avansul economiei româneşti este dublu faţă de media europeană, dar datele din primele trei luni sunt mai puţin relevante, consideră Ştefan.

”Ca şi anul trecut, creşterea este dublă faţă de media UE. Aşa cum a spus şi Comisia Europeană (CE), avem o creştere economică robustă, iar ritmul este la potenţialul estimat pentru acest an. Rezultatele din primul trimestru sunt mai puţin relevante pentru că nu au o contribuţie decât de 19% din întregul an. De regulă, primul trimestru este influenţat de condiţii incerte într-o măsură mai mare decât celelalte trimestre”, a spus Ştefan.

Vicepremierul consideră că motoarele economiei româneşti se vor schimba în acest an.

”Este anul în care creşterea economică îşi va schimba motoarele. În 2018, ne dorim ca motorul principal să-l reprezinte investiţiile”, a afirmat Ştefan.

El a subliniat evoluţia mai puternică a industriei în primele trei luni, în comparaţie cu primele trei luni din 2017. Astfel, afacerile din industrie au crescut în primul trimestru cu 13,7%, faţă de un avans de 10,9% în primul trimestru din 2017.

Totodată, Ştefan a vorbit despre reducerea decalajului dintre avansul exporturilor şi cel al importurilor şi a spus că România va trece pe excedent comercial în 2020.

În primele trei luni, deficitul comercial a crescut cu 18,1%, faţă de primele trei luni din 2017, la 2,72 miliarde euro. În 2017, deficitul comercial a crescut cu 30% faţă de 2016, la 12,96 miliarde euro.

Ştefan a mai spus că deficitul la fondul de pensii s-a redus la jumătate în primele trei luni datorită transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...