Comisarul pentru tehnologie al Uniunii Europene, Margrethe Vestager, consideră că un proiect de cod de conduită privind inteligenţa artificială (AI) ar putea fi elaborat în câteva săptămâni, permiţând industriei să se dedice unei propuneri finale ”foarte, foarte curând", transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Factorii de decizie şi mulţi din industrie şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la AI şi, în special, la AI generativă care creează conţinut, cum ar fi ChatGPT, unii echivalând-o cu riscurile prezentate de pandemii sau un război nuclear.

Vestager a spus că SUA şi Uniunea Europeană ar trebui să promoveze un cod de conduită voluntar pentru a oferi garanţii, în timp ce sunt dezvoltate noi legi.

”AI generativă este o schimbare completă a jocului”, a declarat Vestager, care este vicepreşedinte al Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă de miercuri, după o întâlnire a Consiliului pentru Comerţ şi Tehnologie UE-SUA.

”Toată lumea ştie că acesta este următorul lucru puternic. Aşa că în următoarele săptămâni vom avansa un proiect al unui cod de conduită AI”, a spus ea, adăugând că speră că va exista o propunere finală ”foarte, foarte curând”, pe care industria ar putea-o semna.

Legea Uniunii Europene pentru AI, cu reguli privind recunoaşterea facială şi supravegherea biometrică, îşi urmează procesul legislativ.

"În cel mai bun caz, va intra în vigoare în doi ani şi jumătate până la trei ani. Este evident mult prea târziu. Trebuie să acţionăm acum ", a declarat Vestager reporterilor înainte de întâlnirea TTC din Suedia.

Liderii naţiunilor G7 au cerut la începutul acestei luni dezvoltarea unor standarde tehnice pentru a menţine AI ”de încredere”, îndemnând la discuţii internaţionale pe teme precum guvernanţa, drepturile de autor, transparenţa şi ameninţarea dezinformarii.

Vestager a spus că trebuie să existe un acord cu privire la detalii, nu doar declaraţii generale, sugerând că Uniunea Europeană şi SUA ar putea ajuta la conducerea procesului.

”Dacă noi luăm conducerea cu prietenii apropiaţi, cred că putem promova ceva care ne va face pe toţi să ne simţim mult mai confortabil cu faptul că AI generativă este acum în lume şi se dezvoltă cu viteze uimitoare”, a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.