Autorităţile de reglementare antitrust din UE au acuzat miercuri Public Power Corp de vânzare a energiei electrice pe piaţa angro sub cost pentru a exclude rivalii, o mişcare care ar putea duce la amenzi usturătoare pentru compania de energie electrică din Grecia, care are o prezenţă importantă şi în România, transmite Reuters. Public Power Corporation (PPC) a precizat, ca reacţie,că aceste acuzaţii se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 şi 31 decembrie 2019, înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieţei greceşti de energie electrică în conformitate cu modelul ţintă al UE. Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acţionar, cu peste 34% din capital, a finalizat recent tranzacţia de achiziţie a operaţiunilor din România ale grupului italian Enel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI PPC: Acuzaţiile Comisiei Europene se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 şi 31 decembrie 2019, înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieţei greceşti de energie electrică în conformitate cu modelul ţintă al UE

Comisia Europeană a declarat că practica anticoncurenţială a avut loc între 2013 şi 2019, când PPC a abuzat de dominaţia sa pe piaţa angro de energie electrică din Grecia, vânzând energie electrică generată de centralele sale termice la preţuri sub costurile variabile ale acestora.

Instituţia UE a trimis miercuri o declaraţie de obiecţii în care îşi subliniază acuzaţiile către PPC.

Dosarul de acuzare a urmat unei investigaţii deschise în martie 2021.

”Efectele suspectate ale acestui presupus comportament pe piaţa angro a energiei electrice din Grecia au fost că furnizorii independenţi de energie au fost marginalizaţi, iar investiţiile în surse de energie mai ecologice au fost descurajate”, a declarat autoritatea pentru concurenţă a UE, într-un comunicat.

Comisia a spus că o astfel de acţiune ar fi putut împiedica furnizorii independenţi de energie să se extindă la nivel de retail.

”Prin urmare, comportamentul PPC poate să fi dus la preţuri mai mari pentru consumatorii greci, precum şi la niveluri mai ridicate de emisii de poluare locală”, se spune în comunicat.

Companiile se confruntă cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea normelor antitrust ale UE.

PPC este cea mai mare companie de utilităţi electrice din Europa de Sud-Est, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării de reţele şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord.

PPC are o capacitate totală instalată de 10,7 GW, constând din centrale termice, hidro şi din surse regenerabile cu o producţie anuală totală de peste 20TWh, în timp ce în segmentul de distribuţie, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.

Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,7 milioane de clienţi în total, furnizând peste 35 TWh de energie şi o gamă largă de produse şi servicii energetice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.