Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Executivul alocă, joi, bani pentru alte nouă proiecte de investiţii noi prin PNRR, în Sănătate, Turism, Cultură şi Justiţie. „Tot cu bani europeni finanţăm un proiect prin care legăm sistemul de educaţie de cerinţele reale ale angajatorilor din economie. Investim într-o platformă digitală numită Reconect”, a adăugat el. Ministerul Muncii a explicat că hotărârea adoptată de Guvernu stabileşte autorităţile şi instituţiile publice implicate în asigurarea funcţionării Mecanismului Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieţei Muncii şi Educaţiei, responsabilităţile acestora, precum şi datele administrative din sistemele, bazele de date sau registrele gestionate de acestea, care pot fi accesate prin platforma ReCONECT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Investiţiile prin fonduri europene rămân marea noastră prioritate. Alocăm bani pentru alte 9 proiecte de investiţii noi prin PNRR, în Sănătate, Turism, Cultură şi Justiţie. În plus, sprijinim autorităţile locale să finalizeze proiecte cu bani europeni, folosind împrumuturi din Trezorerie, în limita a un miliard de lei. Aşa ne asigurăm că proiectele vor fi gata rapid, cu impact imediat în viaţa comunităţilor locale”, a anunţat Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de joi a Executivului.

Prim-ministrul a mai spus că „tot cu bani europeni finanţăm un proiect prin care legăm sistemul de educaţie de cerinţele reale ale angajatorilor din economie”.

„Investim într-o platformă digitală numită Reconect. Astfel putem monitoriza, anticipa şi corela eficient oferta din Educaţie cu cererea de pe piaţa muncii din România”, a conchis Ciolacu.

„Autorităţile vor avea posibilitatea adaptării permanente a ofertei educaţionale şi de formare profesională cu cererea de pe piaţa forţei de muncă, prin interconectarea bazelor de date ale ministerelor Muncii, Educaţiei şi ale altor instituţii publice cu platforma informatică ReCONECT. Rolul acestei platforme este să anticipeze nevoia de competenţe, să asigure un mecanism integrat de corelare a sistemului de educaţie cu cererea de pe piaţa forţei de muncă din România şi are următoarele componente:
 
- mecanismul de monitorizare a inserţiei absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic şi de învăţământ superior, ce cuprinde monitorizarea inserţiei absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic; a absolvenţilor de învăţământ superior; a traseului profesional/inserţiei absolvenţilor programelor de formare profesionala continuă;
 
- mecanismul de anticipare a nevoilor de calificare pe termen scurt şi mediu/lung;
 
- mecanismul de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi politicile de formare profesională”, arată postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii.
 
Instituţiile care vor asigura funcţionarea Mecanismului sunt Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Educaţiei, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, -Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Autoritatea Naţională pentru Calificări.
 
„Platforma ReCONECT reprezintă o iniţiativă strategică care abordează nevoile şi schimbările continue din piaţa muncii din România, este complet inovatoare prin obiectiv, prin soluţia informatică şi rezultate, dar şi prin construcţia parteneriatului extins şi prin abordarea coordonată a celor două domenii, educaţie şi ocupare”, a declarat ministra Simona Bucura - Oprescu, potrivit sursei citate.
 
Funcţionarea Mecanismului va fi monitorizată de un comitet interinstituţional alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor implicate, constituit prin decizie a primului-ministru.
Proiectul „ReCONECT - Adaptare la Schimbare - Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieţei Muncii şi Educaţiei”, în valoare 19.119.659,39 lei / aprox. 4 milioane euro, implementat de ANOFM, a fost o condiţionalitate favorizantă pentru finanţarea domeniilor ocupare, educaţie şi formare profesională din Fondurile Structurale Europene 2021-2027
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.