Companiile de asigurări au achitat anul trecut despăgubiri de peste 169 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, mai mult cu 63%, anunţă Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Companiile de asigurări au achitat anul trecut despăgubiri de peste 169 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe. Astfel, sprijinul financiar oferit proprietarilor de locuinţe a înregistrat o creştere de 63% faţă de valoarea achitată în 2022 (peste 103 milioane lei)”, arată datele UNSAR.

Peste 85% din valoarea acestor despăgubiri (145 milioane lei) au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, în creştere cu cca. 44% faţă de cele din 2022.

“Anul trecut a fost unul marcat de multe evenimente care au afectat inclusiv locuinţele noastre. Acest fapt este confirmat şi de despăgubirile plătite de către companiile de asigurări, care au crescut. În acest context, este cu atât mai important să avem grijă de locuinţele noastre, pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASĂ alături de cei dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Indiferent că vorbim despre producerea unor dezastre naturale (cutremure, inundaţii sau alunecări de teren) sau de incendii, explozii, furtuni, spargeri de conducte, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice sau chiar ale panourilor fotovoltaice, asigurarea facultativă de locuinţă ne poate oferi garanţia reparării sau a înlocuirii bunurilor afectate în multe situaţii nefericite, spun reprezentanţii UNSAR.

“Ca în fiecare an, primăvara încep să-şi facă simţită prezenţa diverse fenomene atmosferice care pot produce daune semnificative locuinţelor noastre. Cu doar 1 din 10 români pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremur, inundaţii, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice / electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţei şi de nevoile individuale ale clienţilor – de exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 22 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei româneşti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.