Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri că au convenit ”în principiu” asupra unui nou cadru pentru transferurile transfrontaliere de date, oferind o uşurare atât de necesară giganţilor tehnologiei precum Meta şi Google, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De mai bine de un an, oficialii de pe ambele părţi ale Atlanticului au încercat să ajungă la un acord pentru a înlocui aşa-numitul ”Scut de confidenţialitate”, un aranjament care permite firmelor să partajeze datele europenilor către SUA.

Scutul de confidenţialitate a fost invalidat în iulie 2020, dând o lovitură Facebook şi altor companii care se bazau pe mecanismul pentru fluxurile de date dintre UE şi SUA.

 Instanţa supremă a UE a fost de partea lui Max Schrems, un activist austriac pentru confidenţialitate care a susţinut că legislaţia existentă nu îi protejează pe europeni de supravegherea SUA.

”Acest cadru subliniază angajamentul nostru comun faţă de confidenţialitate, protecţia datelor şi statul de drept”, a declarat vineri preşedintele Joe Biden, adăugând că fluxul fluid al datelor ”ar ajuta la facilitarea relaţiilor economice cu UE, în valoare de 7.100 de miliarde de dolari”.

Noul acord ”va permite fluxuri de date previzibile şi de încredere între UE şi SUA, salvând confidenţialitatea şi libertăţile civile”, a declarat vineri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fără a oferi prea multe detalii suplimentare despre modul în care va funcţiona acordul.

Vestea referitoare la acord va oferi un răgaz pentru Meta şi o mulţime de alte firme care s-au confruntat cu incertitudine juridică cu privire la modul în care transferă datele peste graniţe, ca urmare a deciziei de a abandona Scutul de confidenţialitate.

Meta a sugerat că poate chiar va trebui să închidă Facebook şi Instagram în Europa din cauza acestei probleme.

Nick Clegg, preşedintele pentru afaceri globale al Meta, a declarat că acordul ”va oferi o siguranţă nepreţuită companiilor americane şi europene de toate dimensiunile, inclusiv Meta, care se bazează pe transferul de date rapid şi în siguranţă”.

”În vreme ce îngrijorarea creşte cu privire la fragmentarea globală a internetului, acest acord va ajuta la menţinerea oamenilor conectaţi şi la funcţionarea serviciilor”, a spus el pe Twitter.

Preşedintele Google pentru afaceri globale, Kent Walker, a salutat de asemenea această evoluţie.

”Oamenii doresc să poată folosi serviciile digitale de oriunde în lume şi să ştie că informaţiile lor sunt în siguranţă şi protejate atunci când comunică peste graniţe. Lăudăm munca depusă de Comisia Europeană şi de guvernul SUA pentru a conveni asupra unui nou cadru legislativ între UE şi SUA”, a spus Walker într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Cu toate acestea, Guillaume Couneson, partener pentru protecţia datelor la firma de avocatură Linklaters, a avertizat că este prea devreme pentru a spune dacă noul acord va trece testul timpului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.