Uniunea Europeană l-a ameninţat vineri pe miliardarul Elon Musk cu sancţiuni, după ce Twitter a eliminat conturile mai multor jurnalişti care scriu despre el şi despre compania de socializare, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a afirmat într-un tweet că vestea despre ”suspendarea arbitrară a jurnaliştilor de pe Twitter este îngrijorătoare”.

Joi seara târziu, Twitter a suspendat brusc mai mulţi jurnalişti de mare profil care scriu despre companie, inclusiv corespondentul CNN Donie O'Sullivan şi Ryan Mac, un reporter de la The New York Times.

Musk a sugerat că aceşti jurnalişti au încălcat politica Twitter privind expunerea informaţiilor de identificare ale unei persoane.

Măsura vine după ce contul @ElonJet, care urmăriea locaţia avionului privat al lui Musk folosind date de zbor disponibile public, a fost suspendat de Twitter.

Musk se confruntă acum cu posibile sancţiuni din partea UE.

”Legea UE privind serviciile digitale impune respectarea libertăţii presei şi a drepturilor fundamentale. Acest lucru este consolidat prin #MediaFreedomAct. @elonmusk ar trebui să fie conştient de asta.””, a spus Jourova.

Ea a mai adăugat: ”Sunt nişte linii roşii. Şi sancţiuni, în curând”.

Jourova nu oferit alte detalii despre sancţiuni.

În conformitate cu Legea privind serviciile digitale a UE, companiile pot fi amendate cu până la 6% din veniturile lor anuale globale pentru încălcări.

DSA, care a intrat în vigoare pe 16 noiembrie, solicită platformelor mari să elimine conţinutul dăunător, să implementeze protecţii pentru drepturile utilizatorilor şi să emită rapoarte de transparenţă.

Platformele Big Tech trebuie să raporteze Comisiei numărul de utilizatori finali activi pe care îi au până în februarie 2023.

Apoi, au până la patru luni după ce blocul finalizează revizuirea ndatelor pentru a respecta regulile.

Musk ocupă funcţia de CEO al Twitter din octombrie, după ce a cumpărat compania pentru 44 de miliarde de dolari.

Şeful Tesla şi SpaceX, un autodescris ”absolutist al libertăţii de exprimare”, a tulburat politicienii şi activiştii pentru libertăţi civile cu măsuri pentru a restabili conturile utilizatorilor interzişi, inclusiv al fostului preşedinte al SUA Donald Trump, şi concedierea a mii de angajaţi ai Twitter.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.