Marea Britanie a solicitat miercuri Uniunii Europene să accepte refacerea acordului comercial post-Brexit referitor la Irlanda de Nord, la un an după ce a fost convenit, cerere respinsă imediat de către Bruxelles, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protocolul Irlandei de Nord a făcut parte din acordul pentru Brexit, susţinut de premierul Boris Johnson, care a încheiat în cele din urmă divorţul Marii Britanii de UE la patru ani după ce alegătorii au susţinut plecarea, prin referendum.

Companiile din Irlanda de Nord afirmă că protocolul dăunează comerţului, iar unele grupuri pro-britanice au protestat faţă de ceea ce spun că este o slăbire a legăturilor cu Marea Britanie, ridicând îngrijorări cu privire la revenirea la violenţa care a afectat provincia timp de trei decenii.

"Nu putem continua aşa cum suntem", a declarat miercuri în Parlament ministrul pentru Brexit, David Frost. El a spus că Londra doreşte un nou ”echilibru”, pentru a elimina supravegherea acordului de către UE şi că Marea Britanie are deja dreptul de a se abate unilateral de la părţi ale acestuia.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a spus clar că protocolul nu poate fi redesenat, spunând că Johnson şi Frost l-au negociat.

"Nu vom fi de acord cu o renegociere a protocolului. Respectarea obligaţiilor legale internaţionale este de o importanţă capitală", a spus el.

Protocolul abordează cea mai mare problemă a divorţului: cum se asigură pacea delicată adusă provinciei de un acord de pace din 1998, intermediat de SUA - prin menţinerea unei frontiere deschise - fără deschiderea unei uşi din spate prin Irlanda vecină către piaţa unică a UE de 450 milioane de oameni.

În esenţă, este necesară verificarea mărfurilor între teritoriul britanic şi Irlanda de Nord, care rămâne parte a zonei vamale a UE. Acestea s-au dovedit împovărătoare pentru companii şi un anatem pentru sindicalişti, care sprijină cu fermitate provincia care rămâne parte a Regatului Unit.

Acordul Brexit a fost semnat şi aprobat de Parlamentul britanic în decembrie 2020. Însă Frost a spus că acordul nu funcţionează aşa cum se aşteptase Marea Britanie şi există o justificare pentru invocarea articolului 16 din protocol, care permite oricărei părţi să renunţe la termenii săi dacă se dovedesc a fi dăunători în mod neaşteptat.

"Cu toate acestea ... am ajuns la concluzia că nu este momentul potrivit pentru a face acest lucru", a spus el. "Vedem o oportunitate de a proceda diferit, de a găsi o nouă cale de a căuta să convenim cu UE, prin negocieri, un nou echilibru în acordurile noastre care acoperă Irlanda de Nord, în beneficiul tuturor."

El a spus că speră că UE va studia constructiv propunerile britanice pentru a găsi o cale pozitivă de urmat.

În pofida plângerilor britanice repetate, UE a refuzat să modifice protocolul, temându-se că frontiera greu de controlat cu Irlanda, stat membru al UE, ar putea permite mărfurilor să pătrundă pe piaţa sa unică fără a fi îndeplinite standardele de reglementare.

"Vom continua să colaborăm cu Marea Britanie cu privire la sugestiile făcute astăzi. Suntem gata să continuăm să căutăm soluţii creative, în cadrul protocolului, în interesul tuturor comunităţilor din Irlanda de Nord", a spus Sefcovic într-un comunicat.

Reuters a relatat luni că Johnson ameninţă să ia măsuri unilaterale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.