Uniunea Europeană se pregăteşte să adopte un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, chiar dacă există perspectiva unei întâlniri directe pentru negocieri de pace între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, programată pentru joi, au declarat trei surse pentru CNBC.
Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE urmează să se reunească miercuri pentru a discuta ceea ce ar putea deveni al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva economiei ruse de la declanşarea invaziei în Ucraina. Pachetul prevede sancţionarea unei liste extinse de nave aparţinând flotei ”fantomă” a Rusiei, utilizate pentru transportul petrolului – sursă esenţială de venit pentru Moscova – precum şi sancţiuni împotriva persoanelor şi companiilor care sprijină efortul de război al Kremlinului. Măsurile ar putea fi ajustate în următoarele zile.
Miniştrii de Externe ai Uniunii ar urma să aprobe oficial sancţiunile săptămâna viitoare, potrivit surselor.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Un oficial european, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a precizat că patru state membre aveau încă ”rezerve de studiu” în ceea ce priveşte lista măsurilor, ceea ce înseamnă că încă discută în interiorul propriilor guverne.
”Deşi Ungaria este mereu o variabilă imprevizibilă, se pare că acordul e aproape sigur,” a spus sursa.
Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a reafirmat pentru CNBC poziţia Budapestei conform căreia ”sancţiunile nu funcţionează”, dar a sugerat că Ungaria ar putea aproba pachetul, atâta timp cât acesta nu afectează aprovizionarea energetică a ţării.
”Întotdeauna am acţionat în solidaritate cu colegii europeni,” a afirmat el.
Deşi premierul Viktor Orbán a criticat în repetate rânduri sancţiunile UE împotriva Rusiei, Ungaria le-a aprobat până acum pe toate. Sancţiunile UE trebuie aprobate în unanimitate de către toate statele membre.
Separat, Financial Times a relatat că UE ia în calcul metode juridice pentru a evita un eventual veto al Ungariei, inclusiv transferarea administrării celor 200 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate către o altă bază legală.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze aceste informaţii. Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a indicat săptămâna trecută că UE are ”alternative” în cazul în care Ungaria recurge la veto, potrivit Kyiv Independent.
Un al doilea oficial european a confirmat pentru CNBC că discuţiile despre protejarea activelor ruseşti îngheţate au loc ”de ceva timp” între statele membre. UE foloseşte veniturile obţinute din aceste active pentru a sprijini financiar Ucraina.
În ceea ce priveşte o posibilă întâlnire între Putin şi Zelenski, oficialii europeni spun că lucrările la pachetul de sancţiuni continuă indiferent de eventualele discuţii directe. Zelenski l-a provocat public pe Putin la o întâlnire, joi, la Istanbul, iar fostul preşedinte american Donald Trump a declarat luni că ar putea participa pentru a media un acord de pace.
Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, a declarat marţi că blocul comunitar analizează deja noi măsuri suplimentare de sancţionare, în cazul în care Rusia nu acceptă o încetare a focului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.