Statele Uniunii Europene vor fi solicitate să facă schimb de date referitoare la riscurile cibernetice legate de reţelele 5G şi să ia măsuri de combatere a a cestora, până la sfârşitul acestui an, a anunţat marţi Comisia Europeană, care a ignorat apelurile Statelor Unite de a interzice utilizarea echipamentelor Huawei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obiectivul este să fie utilizate reglementările actuale plus cooperarea transfrontalieră, potrivit Comisiei, care a lăsat la latitudinea statelor să decidă dacă doresc să interzică produsele unei companii pe motiv de securitate naţională.

Austria, Belgia, Cehia, Germania, Ungaria, Irlanda, Olanda, Lituania şi Portugalia se pregătesc să organizeze licitaţii pentru licenţe 5G în acest an, în timp ce alte şase ţări o vor face anul viitor.

Anunţul Comisiei a avut loc în pofida presiunilor Statelor Unite de a boicota Huawei, motivate prin riscurile ca Beijingul să se folosească de aceste echipamente pentru spionaj.

Huawei a respins cu fermitate acuzaţiile şi a dat în judecată guvernul american.

UE a oferit marţi detalii suplimentare faţă de informaţiile publicate recent de Reuters, comisarul pentru sectorul digital, Andrus Ansip, afirmând că măsurile au rolul să răspundă îngrijorărilor legate de utilizarea companiilor pentru spionaj de către guverne străine.

Statele UE vor avea termen până la sfârşitul lunii iunie să evalueze riscurile cibernetice legate de 5G, iar până la 1 octombrie va avea loc o evaluare la nivelul blocului european. Ulterior, statele UE vor conveni măsuri de atenuare a riscurilor, până la sfârşitul acestui an.

Astfel de măsuri ar putea include cerinţe de certificare şi testarea produselor privite ca posibile riscuri de securitate. UE va decide până la 1 octombrie 2020 dacă va lua alte măsuri.

UE a adoptat deja o nouă lege pentru a conferi statut permanent Agenţiei de Securitate Cibernetică a UE şi a reglementa certificarea securităţii cibernetice.

Huawei a descris abordarea UE ca fiind obiectivă şi proporţionată. Comentarile companiei chineze au fost susţinute şi de organizaţia de lobby din insutria de telecomunicaţii GSMA, care include 300 de operatori din întreaga lume, în timp ce Asociaţia Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii a subliniat importanţa unei politic armonizate, bazată pe fapte.

Grupul Deutsche Telekom a anunţat că este deschis schimburilor de date cu alţi operatori, pentru îmbunătăţirea securităţii reţelelor, în contextul trecerii la reţelele super-rapide 5G.

Operatorii mari de reţele de elecomunicaţii, care consideră că reţelele 5G vor fi o sursă importanţă de venituri, se opun interzicerii echipamentelor Huawei, pentru că măsura ar întârzia cu ani de zile dezvoltarea reţelelor.

În schimb, Australia şi Noua Zeelandă au interzis operatorilor să utilizeze echipamente 5G ale Huawei.

Bahrainul, unde se află Flota a Cincea a SUA, intenţionează în schimb să folosească echipamente Huawei în reţelele 5G.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.