Ucraina se va deconecta de la reţeaua electrică a statului Belarus şi se va conecta la cea europeană, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, la televiziunea ucraineană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, Ucraina a început să îşi testeze reţeaua de electricitate, în vederea deconectării de la reţeaua legată de Belarus şi alte state foste sovietice şi conectării la o reţea europeană.

Totodată, guvernul ucrainean a ordonat centralelor energetice să treacă la utilizarea de gaze naturale pentru a păstra rezervele strategice de cărbune, a declarat sâmbătă şeful celui mai mare producător privat de energie din ţară, DTEK.

Directorul general al DTEK, Maxim Timcenko, a declarat că ţara mai are rezerve de cărbune de730.000 de tone, csuficiente pentru  15 până la 20 de zile.

DTEK este implicat în tot sectorul energetic, de la surse regenerabile la cărbune şi petrol şi reprezintă un sfert din instalaţiile de generare a energiei din ţară.

Cea mai mare parte a producţiei de cărbune a Ucrainei, o parte produsă de DTEK, se află în estul ţării, în sau în apropierea celor două state separatiste pe care Rusia le-a declarat independente.

Timcenko a spus că este ”doar o chestiune de timp” până când producţia de cărbune sau distribuţia să fie perturbată.

”Guvernul ucrainean a cerut DTEK să treacă la gaz în loc de cărbune pentru a păstra rezervele strategice”, a declarat Timcenko reporterilor, într-o conferinţă telefonică.

DTEK deţine opt centrale termice, inclusiv una în provincia separatistă Luhansk, care este acum sub controlul Rusiei.

Gazul este produs în Ucraina şi vine şi prin conducte din Rusia către piaţa europeană. Timcenko a spus că Ucraina poate folosi gazul rusesc în tranzit către restul Europei.

Timcenko a spus că cererea de energie din Ucraina a scăzut de la invazie şi că ţara are acum o supracapacitate.

”Forţele noastre militare şi-au întărit poziţiile în jurul centralelor nucleare, dar nimeni nu poate spune dacă le vom menţine sub controlul nostru”, a spus Timcenko.

Deocamdată, Rusia nu a vizat infrastructura critică, a spus el, dar 40% din energia regenerabilă a DTEK a fost întreruptă din cauza liniilor de transport doborâte.

"Nu există probleme majore de aprovizionare pentru consumatori din toate regiunile. Doar mici probleme locale, dar nimic sistemic în acest moment", a spus el.

Ucraina a fost deconectată de la reţeaua electrică din Belarus şi Rusia, a spus el.

Gazele naturale reprezintă aproximativ o treime din consumul de energie al Ucrainei, urmate de cărbune cu 30% şi energia nucleară cu 21%, potrivit Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul  Energiei din Statele Unite. Petrolul şi sursele regenerabile reprezintă restul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.