Twitter a adoptat un plan pentru drepturile acţionarilor pe durată limitată, numit adesea ”pilula otrăvită”, la o zi după ce miliardarul Elon Musk s-a oferit să cumpere compania pentru 43 de miliarde de dolari, a anunţat vineri operatorul platformei de socializare, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul de administraţie a votat în unanimitate pentru adoptarea planului. În cadrul noii structuri, dacă orice persoană sau grup dobândeşte proprietatea efectivă a cel puţin 15% din acţiunile comune publice ale Twitter fără aprobarea consiliului de administraţie, altor acţionari li se va permite să cumpere acţiuni suplimentare cu reducere. Planul va expira pe 14 aprilie 2023.

O astfel de mişcare este o modalitate obişnuită de a evita o potenţială preluare ostilă prin diluarea participaţiei entităţii care urmăreşte preluarea.

”Planul de drepturi va reduce probabilitatea ca orice entitate, persoană sau grup să obţină controlul asupra Twitter prin acumularea de acţiuni pe piaţă deschisă, fără a plăti tuturor acţionarilor o primă de control adecvată sau fără a oferi consiliului de administraţie suficient timp pentru a analiza şi a lua măsuri care sunt cele mai bune interesele acţionarilor”, a spus compania într-un comunicat de presă.

Twitter a remarcat că planul de drepturi nu ar împiedica consiliul să accepte o ofertă de achiziţie dacă consiliul o va considera în interesul companiei şi al acţionarilor săi.

Musk deţine deja un pachet de peste 9% din acţiunile Twitter, după cum s-a dezvăluit într-un document depus la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a SUA.

La scurt timp după ce participaţia lui Musk a devenit publică, CEO-ul Twitter a anunţat planurile ca Musk să se alăture consiliului de administraţie. Dar câteva zile mai târziu, Musk a inversat cursul şi a decis să nu se alăture consiliului de administraţie. Dacă s-ar fi alăturat, Musk nu ar fi avut voie să acumuleze mai mult de 14,9% din proprietatea efectivă a acţiunilor comune publice ale companiei.

Într-un interviu transmis în direct la conferinţa TED2022 de la Vancouver, joi, Musk şi-a prezentat viziunea pentru a face algoritmii Twitter mai accesibili publicului şi pentru a limita moderarea conţinutului. De asemenea, el a recunoscut că ”nu este sigur” dacă va putea cu adevărat să cumpere Twitter, deşi a spus că are ”suficiente active” pentru a finanţa afacerea, dacă este acceptată.

În ciuda averii sale, Musk are o mare parte din activele sale legate de capitaluri proprii în companiile sale, inclusiv Tesla, ceea ce înseamnă că va trebui probabil să lichideze sau să se împrumute din activele sale pentru a obţine o sumă mare.

Dar Musk a spus că ”există” un plan B, dacă oferta sa iniţială de a cumpăra compania şi de a o retrage de la bursă este respinsă.

El a refuzat să ofere mai multe detalii în interviul acordat TED. Vineri, fostul CEO al Twitter şi actual membru al consiliului de administraţie Jack Dorsey a scris pe Twitter că ”adevărata problemă” este că ”în calitate de companie publică, Twitter a fost întotdeauna ”de vânzare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.