Producătorul auto BMW şi Universitatea Tongji din Shanghai au creat un concept de stradă a viitorului pe care circulă doar biciclete şi scutere electrice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numită Vision E3 Way, strada imaginată de cei de la BMW împreună cu cercetătorii chinezi este gândită ca o rută specială pe care să circule exclusiv vehicule electrice pe două roţi, de la biciclete la scutere.

Vision E3 Way ar fi o arteră suspendată, construită deasupra străzilor obişnuite din oraşe. Aceasta ar fi complet acoperită de la un capăt la altul, cu pereţi şi acoperiş din sticlă şi un sistem de aerisire în care purificarea aerului se face cu apă de ploaie.

Un sistem de inteligenţă artificială ar monitoriza permanent traficul şi ar stabili automat limite de viteză pentru ca vehiculele mai rapide să nu intre în coliziune cu cele mai lente. Limita maximă a vitezei ar fi de aproximativ 25 de kilometri pe oră.

O astfel de stradă ar putea crea o legătură a rapidă a cartierelor mărginaşe cu centrul şi chiar ar putea înconjura un oraş precum o şosea de centură. Accesul s-ar putea face atât cu un vehicul personal, cât şi pe baza unui sistem de închiriere.

Vision E3 Way sună ca o idee grozavă, cu un mare "dacă": dacă va deveni vreodată realitate. Separarea bicicletelor şi scuterelor de maşini i-ar putea scuti pe cei care preferă transportul pe două roţi de toate neplăcerile pe care străzile aglomerate cu maşini le creează.

Pe de altă parte, costurile de construcţie şi schimbarea radicală a peisajului urban sunt două piedici care vor sta mereu în calea transformării unor astfel de idei futuriste în realitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.