Transportatorul naţional de energie Transelectrica a anunţat că Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost pusă miercuri în funcţiune, făcând astfel posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba (Ungaria), investiţia fiind în valoare de 4 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost pusă astăzi în funcţiune făcând astfel posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba (Ungaria). Investiţia în valoare de 4 milioane de lei a fost finalizată cu şase luni înainte de termenul contractual, lucrările fiind executate de către Electromontaj Bucureşti”, arată compania.

Realizarea acestui tronson de linie va permite creşterea capacităţii transfrontaliere cu Ungaria la 1.000 MW.

”Operaţionalizarea Liniei 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria) reprezintă o reuşită în ceea ce priveşte securizarea alimentării cu energie electrică în partea de nord-vest a ţării, permiţând astfel o dezvoltare economică sustenabilă a acestei zone, atât prin posibilitatea de racordare de noi consumatori, cât şi de noi centrale de producţie din surse regenerabile. Această investiţie are o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional, la reducerea costurilor cu managementul congestiilor de reţea şi la reducerea consumului propriu tehnologic. Unul dintre cele mai importante beneficii este acela că va permite implementarea unor programe importante de investiţii şi mentenanţă majoră în zonă, cu impact în îmbunătăţirea performanţelor tehnice şi a fiabilităţii reţelei electrice de transport. Punerea în funcţiune a acestei linii la jumătatea perioadei contractuale a fost posibilă datorită eforturilor şi implicării contractorului Electromontaj SA Bucureşti, a echipei de specialişti ai CNTEE Transelectrica SA, a autorităţilor judeţene şi locale din judeţul Bihor şi a Electrica”, a declarat Cătălin Niţu, preşedintele directoratului Transelectrica.

Lucrările au fost demarate în luna august 2020 şi au constat în realizarea a 14 fundaţii, asamblarea şi ridicarea a 15 stâlpi necesari pentru finalizarea tronsonului LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, aflat în conservare din anul 2008, ca urmare a unor dificultăţi legate în principal de procedurile de expropriere.

Investiţia, care va asigura creşterea capacităţii de interconexiune a ţării şi va contribui la completarea Inelului de 400 kV al României, a fost reluată în vara acestui an după mai bine de 12 ani de blocaje.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria), o investiţie totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosinţă parţial începând cu anul 2008 şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba (Ungaria) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad – Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.